Ministar spoljne trgovine

Košarac: Vinarima omogućen spoljnotrgovinski promet uz poštovanje ustavnih nadležnosti

  • Izvor: SRNA
  • 30.08.2023. 14:55

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je usvajanjem Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH vinarima omogućen spoljnotrgovinski promet i da su uvažene ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti, te nema nikakvog prenosa nadležnosti.

Košarac je zahvalio članovima radne grupe za izradu ovog zakona, ističući da je značajno to što su svi nivoi vlasti dali doprinos, zajedno sa ekspertima i međunarodnim ekspertima, kako bi se donio važan zakon i obezbijedio spoljnotrgovinski promet ovih proizvoda poslije novembra 2024. godine.

"Odlučno odbacujem navode opozicije iz Republike Srpske da je riječ o prenosu nadležnosti", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu i pozvao da se Zakon pročita.


Led potpuno uništio auto, vlasnik mogao samo da gleda i snima

Led potpuno uništio auto, vlasnik mogao samo da gleda i snima

On je napomenuo da je ovaj zakon dobio pozitivno mišljenje svih institucija iz Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko.

"Zakonom je precizno definisano koje institucije i organi su zaduženi za primjenu zakona i važno je da je on omogućio očuvanje poljoprivrednog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH", rekao je Košarac i dodao da će sprovođenjem direktiva vinari moći da nastave da izvoze vino.

On je naglasio da postoje zapaženi rezultati u vinarskoj proizvodnji i vidljiva razmjena sa zemljama EU kada je riječ o vinu, te da vinarstvo postaje značajan biznis.

"Proizvodnja je u nadležnosti entiteta i kontrola je u nadležnosti entitetskih institucija, kao i registri", podsjetio je Košarac.


Olujno nevrijeme se kreće prema Banjaluci, evo kada ga očekujemo

Olujno nevrijeme se kreće prema Banjaluci, evo kada ga očekujemo

On je napomenuo da treba da bude doneseno 12 pravilnika, što će biti učinjeno uz pozitivna mišljenja entitetskih struktura.

Košarac je rekao da ga raduje podrška Spoljnotrgovinske komore BiH i vinara, kao i to što su institucije pružile ruku proizvođačima.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, kojim se utvrđuju principi organizacije ovog tržišta i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Pratite nas i putem Vibera