Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: BiH preuzela predsjedavanje Еnergetskom zajednicom

  • Izvor: ATV
  • 14.12.2023. 14:18

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bih Staša Košarac naveo je da je BiH preuzela jednogodišnje predsjedavanje Еnergetskom zajednicom, u okviru kojeg je potreban nastavak ulaganja zajedničkih napora na sprovođenju aktivnosti i obaveza preuzetih iz Ugovora o uspostavljanju Еnergetske zajednice.

"U svim procesima moramo obezbijediti punu vidljivost Republike Srpske i FBiH, jer je energetika u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta. Moja politika je očuvanje energetskog suvereniteta Srpske i FBiH, a što se tiče MSTЕO BiH, ono ima isključivo koordinirajuću ulogu“, naveo je Košarac u objavi na društvenoj mreži "Instagram“.

Košarac je naveo da je ohrabren činjenicom da je Savjet ministara BiH usvojio Odluku o kvalitetu naftnih tečnih goriva, što je bila obaveza iz Drugog energetskog paketa. Usvajanjem ove odluke takođe smo bliži članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, dodao je Košarac.

"Opredijeljeni smo da u punoj koordinaciji sa nadležnim institucijama Srpske i FBiH radimo na implementaciji obaveza iz Trećeg i Četvrtog energetskog paketa. Srpska je već uskladila svoju legislativu sa evropskim standardima, što je prepoznato u Еnergetskoj zajednici i ocijenjeno kao vrlo dobra politika institucija Srpske. FBiH je to takođe nedavno uradila“, dodao je Košarac.

Košarac je naveo da je pripremljen nacrt Integrisanog energetskog i klimatskog plana za BiH do 2030. godine, koji predviđa postupnu dekarbonizuju energetskog sektora, čime bi se, s jedne strane, sprovele međunarodne obaveze iz Ugovora o uspostavi Еnergetske zajednice, a sa druge, vodilo se računa da snabdijevanje građana energijom ostane sigurno i pouzdanu, te da imaju pristupačnu energiju.

"Opredijeljeni smo za provođenje dekarbonizacije energetskog sektora i dostizanje kriterijuma karbonske neutralnosti do 2050. godine. Osnovni pristup procesu dekarbonizacije provodi se postupnim izlaskom iz fosilnih goriva, te prelaskom na korištenje obnovljivih izvora energije“, zaključio je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: