Prvi maj, praznik rada, tradicionalno se u Bosni i Hercegovini slavi uz roštilj, izlete i druženja u prirodi.
Dok se građani pripremaju za slavlje, cjenovnici mesnih proizvoda u sarajevskim marketima pokazuju značajne razlike, ali i otkrivaju koje su vrste mesa trenutno najpovoljnije za praznični roštilj.
Prema ponudi u lancima Bingo, Amko i Konzum, najpristupačniji proizvodi su roštiljske kobasice i pileće pljeskavice. U Bingu, kobasice se mogu naći već od 2.65 KM, dok u Amku cijena varira od 3.10 do 3.60 KM. Konzum nudi pileće ćevape za samo 2.75 KM, što ih čini jednim od najisplativijih izbora za veće grupe.
Pileći fileti su dostupni po cijeni od 12.95 KM (Bingo) i 14.55 KM (Amko), što ih pozicionira kao relativno povoljan i zdrav izbor za one koji izbjegavaju crveno meso.
Za ljubitelje tradicionalnog roštilja sa ćevapima, pljeskavicama i junećim komadima, izbor je bogat, ali i nešto skuplji.
U Bingu su juneći ćevapi 14.95 KM, dok Amko nudi svježe ćevape za 19 KM po kilogramu. Pljeskavice i meso za hamburgere takođe su 19 KM u Amku, a pileće varijante su značajno jeftinije.
Juneći vrat u Konzumu košta 19.45 KM, što je skuplje u poređenju s Bingom, gdje je teleći vrat 17.95 KM – povoljna cijena za meso više klase.
Teletina i jagnjetina – luksuz na roštilju
Za one koji žele posebnu svečanost na prazničnom stolu, teletina i jagnjetina ostaju skuplje, ali i cijenjena opcija.
Amko nudi teletinu sa kostima za 18.95 KM i teleći but bez kosti za čak 34 KM. U Konzumu, jagnjetina je 24.95 KM po kilogramu – luksuz koji mnogi rado sebi priušte za praznike, ali koji sve češće ostaje rezervisan za specijalne prilike zbog visoke cijene.
Za građane koji žele izbalansirati kvalitet i cijenu, kombinacija pilećih fileta, roštiljskih kobasica i povoljnijih junećih proizvoda (kao što su ćevapi iz Binga) može biti pravi pogodak. Oni sa dubljim džepom mogu razmisliti o komadima teletine ili jagnjetine, dok će najštedljiviji proći odlično uz piletinu i pileće pljeskavice.
Bez obzira na izbor mesa, roštilj je mnogo više od samog obroka – to je prilika za druženje, opuštanje i slavlje, a prvomajski praznici koji ove godine padaju na četvrtak i petak, uz dane vikenda nude produženi odmor i odlična su prilika za odmoriti se, ali i počastiti kvalitetnim mesom na roštilju, piše "Radio Sarajevo".