Split

Hrvatska: 29 kvadrata poslovnog prostora za 1,35 miliona evra

  • Izvor: Agencije
  • 06.09.2021. 08:49

Mali poslovni prostor na Obali Hrvatskog narodnog preporoda, broj 5, u kojem je smješten jedan kafić, mogao bi da obori zanimljiv rekord.

Naime, odricanjem prava prečeg otkupa na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Splita, na tržištu nekretnina našao se dosad najskuplji kvadrat na Rivi.

Grad je imao priliku da otkupi tu nekretninu za iznos od čak milion i 350 hiljada evra, a kako je riječ o prostoru od 29,04 m2 - dolazimo do impresivne cijene kvadrata, koja iznosi čak 46.487 evra, piše "Slobodna Dalmacija".

Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, vlasnik koji namjerava da proda zaštićeno kulturno dobro, poput ovog prostora, dužan je prvo da ga ponudi Republici Hrvatskoj, Županiji i Gradu.

U slučaju da se svi odreknu prava prečeg otkupa, vlasnik prostor može prodati drugom kupcu, ali cijena ne smije biti niža od one koja je ponuđena Gradu. Dakle, gotovo 350.000 kuna po metru ili za više od deset miliona i sto hiljada kuna, koliko bi potencijalni kupac trebalo da izdvoji za cijeli prostor.

Ukratko, 29 kvadrata nudi se za 1,35 miliona evra.

Budući da je riječ o izuzetno visokoj cijeni kvadrata, hrvatski portal je potražio mišljenje stručnjaka na tom području, Jasminke Biliškov, vlasnice agencije za nekretnine, koja je ujedno i zamjenica predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj privrednoj komori, a u Splitu je predsjednica tog istog udruženja.

Kaže da se do sada nije susrela s tako visokim iznosom kvadrata.

"Mislim da je najveći iznos poslovnog prostora na Rivi prodat za 25.000 evra po kvadratu, nisam čula da je neki prostor na toj lokaciji prodat za veću cijenu. Ali, ako su vlasnici u pravu prečeg zakupa ponudili Gradu nekretninu za te silne novce, vjerujem da već postoji kupac budući da sada ne smiju da prodaju taj prostor ispod pomenute cijene", rekla je i istakla da je Riva unikatna.

Iako je riječ o nevjerovatno visokoj cijeni kvadrata, navodi da je kupovina poslovnog prostora na toj lokaciji "kao da ste sebi kupili nešto najdragocjenije".

"Onaj ko sebi to može da priušti, možda će radije kupiti takav prostor nego držati novac u banci. Na kraju, sigurna sam da će mu se vrlo brzo isplatiti, ako ne kroz deset, onda kroz 15 godina. Ipak, cijena je zaista enormna", dodaje.

Tagovi:
  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)