Saša Grabovac

Građani sve više dižu kredite u mikrokreditnim organizacijama - šta je razlog

  • Izvor: ATV
  • 16.11.2023. 13:11

Stanovnici Republike Srpske povećali su za devet mjeseci zaduženost kod mikrokreditnih organizacija za gotovo 55 miliona maraka.

Saša Grabovac predsjednik Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT pojasnio je u našem ATV jutru da su mikrokreditne organizacije finansijske institucije čija je osnovna odlika laške odobravanje kredita čak i fizičkim licima i mikro i malim preduzećima koja nemaju kreditnu sposobnost.

"Poslovanje mikrokreditnih organizacija se zasniva na većim kreditnim stopama jer mikrokreditne organizacije treba da pokriju taj rizik budući da je puno veća neizvijesnost sa klijentima koji dobijaju kredite od mikrokreditnih organizacija nego klijenti koji dobijaju kredite od banaka. Klijenti koji dobijaju kredite od banaka prolaze čitav niz finansijskih i drugih provjera koje minimiziraju rizik od nevraćanja kredita“, rekao je Grabovac za ATV jutro.

Grabovac kaže da je jedan od razloga povećanja broja stanovnika Republike Srpske koji kredite dižu kod mikrokreditnih organizacija svakako taj što ne moraju imati stalni radni odnos kao kada se kredit diže kod banke.

"Mnogi klijenti koji dobiju kredit kod mikrokreditne organizacije uopšte ne mogu da dobiju kredite od banke“, kaže Grabovac.

Grabovac je rekao da se kod mikokreditnih organizacija obično podižu manji iznosi kredita te da to neutrališe efekat viših kamatnih stopa.

"Nije isto kada plaćate kamatu 15 ili 16 odsto na iznos od 100.000 ili na 1.000 KM“, rekao je Grabovac i dodao da mikrokretine organizacije na tom principu i baziraju svoj rad.

Grabovac savjetuje da bi građani trebalo da se suzdržavaju od podizanja kredita sa isokim kamatnim stopama ali dodaje da ukoliko se radi o nekoj trenutnoj nelikvidnosti, ako ne postoji drugi izbor, onda je i takav kredit sasvim legitiman.

On je takođe naglasio da građani treba da izbjegavaju da upadaju u začarani krug kredita, odnosno da podignu jedan manji kredit, pa onda sljedeći kako bi taj isplatiti i tako dalje.

U posljednje vrijeme kamatne stope su porasle i u bankama i u mikrokreditnim organizacijama a Grabovac kaže da je razlog za to porast referentne kamatne stome i u bankama u Sjedinjenim američkim državama, Еvropi ali i u drugim ekonomijama svijeta pa i kod nas.

"Ono što je donekle smanjilo negativan efekat jesu mjere koje su Agencije za bankarstvo Republike Srpske i FBiH prduzele da na neki način destimulišu banke da povećavaju značajno kamatne stope jer su im onda odredili penaloizovanja tako ostvarene dobiti. To je donekle smanjilo negativan efekat. Bez obzira na to, neki građani plaćaju više rate. Očekujemo da će se u narednom periodu doći do stabilizacije, da referentne kametne stope neće više rasti, a, ako dođu do padanja, nadamo se da će i rate u budućem periodu biti niže“, zaključio je Grabovac u našem ATV jutru.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1994 (16+)

    ''Serija: 1994 (16+)