OPEKA plus

Geopolitika: Bijela kuća šokirana, Saudijci tvrde da je vodi "arogancija bogatstva"

  • Izvor: SRNA
  • 06.10.2022. 15:15

Odluka "OPEKA plus" da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela u Vašingtonu je okarakterisana kao "neprijateljski čin" i "potuna katastrofa", navodi "Geopolitika".

Nakon ove odluke, iza koje stoje prije svega Rusija i Saudijska Arabija, cijena nafte "brent" povećana je na 93 dolara po barelu.

Amerika je zagovarala povećanje proizvodnje nafte kako bi bolje prošla njena namjera da ograniči cijene po kojima Rusija prodaje naftu, ali je ova odluka "OPEKA " šokirala, piše "Geopolitika".

Dok američki predsjednik Džo Bajden kritikuje ovu odluku, Saudijci navode da su te kritike vođene "arogancijom bogatstva" i da su rezovi neophodni zbog rastućih kamata.

Mediji su zabilježili i demant saudijskog ministra energetike Abdulaziza bin Salman Al Sauda, koji je negirao bilo kakvu zavjeru Rijada i Moskve da cijena barela nafte dostigne 100 dolara.

Problem za SAD leži i u tome što se u novembru takođe završava američki program prodaje 180 miliona barela iz državnih rezervi – milion barela dnevno.

Američke rezerve su iscrpljene i njihovo dalje korištenje s ciljem održavanja cijena nafte bilo bi po zemlju krajnje rizično.

Američki lider DŽo Bajden, razočaran odlukom OPEKA plus", saopštio je da će odluka o smanjenju prozvodnje nafte "imati najnegativniji efekat na zemlje sa niskim i srednjim prihodima, koje već pate od viših cijena energije".

Administracija američkog predsjednika najavila je da će odgovor biti dodatna prodaja nafte iz strateških rezervi zemlje – deset miliiona barela u novembru.

Bijela kuća najavljuje da će se konsultovati sa Kongresom o dodatnim alatima i ovlaštenjima za "labavljenje" OPEK-ove kontrole nad cijenama energije.

I tu je suština problema - kupci žele da određuju pravila igre proizvođačima nafte, čemu se ovi drugi, unutar OPEK-a, oštro protive. Zbog toga je američko lobiranje u OPEK-u i propalo, napominje "Geopolitika".

To je razlog što Bajden traži spas u, do sada, neprijateljskim državama.

"Vol rit žurnal" navodi da će Bajdenova administracija ublažiti sankcije Venecueli u zamjenu za omogućavanju "Ševrona" da nastavi proizvodnju nafte u toj zemlji.

Ako se takav posao sklopi, postojaće potencijalna prilika za izvoz nafte iz Venecuele na američko i evropsko tržište.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp kritikovao je američku administraciju zbog zahtjeva drugim zemljama u vezi sa proizvodnjom nafte.

"Ono što oni (administracija predsjednika Džo Bajdena) rade jednostavno je ludo. Molimo Venecuelu, molimo Saudijsku Arabiju, molimo sve za naftu koje imamo više pod nogama nego bilo ko drugi", navodi Tramp.

Istovremeno, Patrik Pojani, čelnik francuskog i globalnog energetskog diva "TotalEnedžiz" upozorava da je namjera Zapada da ograniči gornju cijenu kupovine ruske nafte - loša ideja.

Tagovi:
  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1994 (16+)

    ''Serija: 1994 (16+)