Luka Petrović

"ERS ostaje najpovoljniji i najpouzdaniji snabdjevač"

  • Izvor: SRNA
  • 16.03.2022. 12:37

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ Luka Petrović izjavio je da to preduzeće i dalje ostaje najopovoljniji i najpouzdaniji snabdjevač električnom energijom za građane i privredu, te istakao da će višak sredstava ostvarenih od izvoza struje uložiti u eneretske projekte.

Petrović je, nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem i ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem, rekao novinarima u Trebinju da je cijena struje za građane 22,5 evra po megavat času, a da tržišna dostiže i do 300 evra, dok je cijena za privredu 53 evra po megavat času, a na tržištu je znatno veća.

On je ukazao da ERS niske cijene struje za domaće tržište mora da nadoknadi i da to radi iz izvoza struje od čega se ostvaruju znatni viškovi, koji se ulažu u nove projekte.

Petrović je rekao da je rukovodstvo ERS-a upoznalo premijera i resornog ministra o radu ovog preduzeća u vrijeme aktuelne energetske krize u svijetu, te o investicijama u energetici.

On je naveo da je ERS, shodno objavi Hidroelektrana na Trebišnjici o emisiji akcija na Banjalučkoj berzi, obezbijedio neophodna sredstva za to od 83,7 miliona KM.

Petrović je rekao da je obezbijeđeno vlastito učešće od 15 odsto u finansiranju projekta Hidroelektrane /HE/ "Dabar".

On je istakao da je na sastanku bilo riječi i o toku radova na projektima HE "Buk Bijela", hidroelektrana na Bistrici, solarne elektrane "Trebinje jedan" i vjetroelektrane "Hrgud", kao i o energetski zaštićenom kupcu i obezbjeđivanju povoljnih uslova za njihovo snabdijevanje strujom.

Kada je riječ o snabdijevanju električnom energijom, Petrović je ukazao na dva stara energetska objekta u sistemu Elektroprivrede - termoelektrane Gacko i Ugljevik, gdje se dešavaju povremeni ispadi, odnosno do 25 puta godišnje, što u vremenima energetske krize može napraviti znatnu štetu elektroenergetskom sistemu.

"Jednodnevni ispad jedne termoelektrane može koštati i do 11 miliona evra, a minimalno pet miliona evra", naveo je Petrović i dodao da se mora računati na 100 miliona evra štete od ispada termoelektrana u ovoj godini.

Kada je riječ o solarnoj elektrani "Trebinje jedan", Petrović je rekao da je to isplativ projekat koji će imati minimalni prihod od 485 miliona evra, a da će matično preduzeće ERS imati čisti profit od 325 miliona evra.

"Kupili smo energiju za 25 godina po cijeni od 50 evra po megavat času u ovoj solarnoj elektrani, a znamo sigurno da prodajna cijena te struje neće biti niža od 150 evra po megavat času u tom periodu", naveo je Petrović.

On je ukazao na isplativost tog projekta jer će cijene struje na tržištu biti sve veće zbog poremećaja izazvanih spoljnim faktorima.

Tagovi: