O posljedicama američkih sankcija

Еkonomisti i bankari ne nude rješenja vlastitoj državi: Danima ćute!

  • Izvor: ATV
  • 27.06.2024. 19:13

O posljedicama američkih sankcija i ekonomskom udaru na Republiku Srpsku danima ćute oni koji bi trebalo da znaju šta su rješenja. Naši pozivi za izjavu, komentar, prijedlog, gostovanja danima ostaju bez odgovora brojnih ekonomista.

Danima smo bez odgovora predsjednika Fiskalnog savjeta Republike Srpske. Milenko Krajišnik ili se ne javlja ili nam kaže da ne bi da komentariše. Nije jedini. Brojni su stručnjaci sa kojima svaki razgovor izgleda otprilike ovako: 

"Na moru sam, stvarno ne mogu, nezgodno mi je, u vožnji sam", kaže Rade Šegrt, iz Udruženja ekonomista Republike Srpske.

Razumijevanje na krizu nemaju ni stubovi akademske zajednice. Odgovora nema ni sa ekonomskog fakulteta. Danima su svi u gužvi, na moru ili nisu u prilici pa čak ni za telefonsku izjavu. 

"Ajte, nezgodno mi je vozim. Mislim.... ne mogu sad", rekao nam je Stevo Pucar, redovni profesor na Еkonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Еkonomisti i bankari očigledno nemaju hrabrosti ili ne žele da se zamjere Amerikancima, iako su brojni od onih koje smo zvali zasjeli u državne fotelje. To nam je, u doduše šturom odgovoru, djelimično potvrdio jedna od ekonomskih stručnjaka.

"A snimate razgovor, je li?

-Jeste.

"Pa banke imaju svoju politiku, tako da, nezahvalno je komentarisati. To je poslovni odnos, tako da, ne mogu da komentarišem to pitanje", kaže nam Saša Stevanović, doktor ekonomskih nauka i direktor društva za upravljanjem PRЕF-om.

Iako su se bankari ućutali, jasno je da i nisu u tako povlašćenom položaju. Pod velikim upitnikom je njihovo buduće poslovanje u cijeloj BiH ukoliko se uvećava broj građana kojima je onemogućen platni promet. Upitna su i javna sredstva BiH ukoliko dođe do odliva novca u strane firme koje bi eventualno preuzele poslovanje sankcionisanih kompanija. Ali upitno je i to, zašto neko sluša naređena tuđe države.

Pratite nas i putem Vibera