Podrška domaćoj privredi najvažnija

Ekonomskim patriotizmom protiv inflacije

  • Izvor: ATV
  • 29.03.2022. 19:20

Ekonomski patriotizam mogao bi da bude odgovor na inflaciju i krizu koju je stvorio sukob u Ukrajini. Ekonomisti smatraju da je podrška domaćoj privredi najvažnija stvar u ovom trenutku.

"Ono što može da se okrene u našu korist to je definitivno, upravo ta podrška domaćim proizvođačima i da se konkretno okrenemo ka domaćoj privredi i razvoju domaće proizvodnje, kupovini domaćih proizvoda, ekonomskom patriotizmu", rekao je Srđan Udovičić, predsjednik Udruženja mladih ekonomista Republike Srpske. 

Kako odgovoriti trenutnim izazovima? I na ovo pitanje se tražio odgovor na Konferenciji Udruženja Mladih ekonimista Srpske. Dobro se nosimo sa inflacijom i krizom, kaže premijer. Sve ekonomske mjere trebamo usmjeriti prema podršci domaćoj privredi, kaže Radovan Višković. Inflacija u Srpskoj je oko sedam odsto, plate rastu po stopi od osam. U Vladi prate situaciju. 

"Kako obuzdati inflaciju, upravo onim što radimo a to je na prvom mjestu onim što radimo da pomognemo najugroženijm kategorijama našeg stanovništva, da sačuvamo kupovnu moć naših građana kroz povećanje davanja tu prije svega mislim na plate, penzije, boračke dodatke, socijalna davanja. I investicije", rekao je Radovan Viškovič, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

"U ovako teškim ekonomskim vremenima od izuzetnog značaja su ove mjere koje je donijela Vlada Republike Srpske koje podrazumijevaju povećanje ličnih primanja ljudima da bi mogli da izađu na kraj sa ovim što se dešava opet u pogledu inflacije rasta cijena. Ovo je kriza koju mi nismo izazvali, ali kao i mnoge druge do sada kriza koju moramo zajedno prehodati", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Ova situacija je uvezena a uzrokovana je rastom cijena ulaznih materijala, kažu ekonomisti. Zbog toga, na primjer, rastu cijene poljoprivrednih proizvoda. Da bi se sa ovim izborili moraju se povećavati plate, sačuvati i ojačati domaća proizvodnja. 

"A pokušati odnose razmjene sa svijetom popravljati tako da svoje faktore proizvodnje bolje valorizujete. Često se šalim, ako posmatramo jednu flašu vina - ako su ovi iz Slovenije što štampaju etikete podigli cijenu, ako su Italijani za bocu podigli cijenu, ako su Portugalci za plutu kojom se zatvara podigli cijenu pa nemojte da mi svoje groždje i vino damo u bescijenje da bi ono ostalo jeftino. Moramo i mi podići svoju cijenu", rekao je Milenko Krajišnik, predsjednik fiskalnog savjeta Republike Srpske.

Divljanje cijena sirovina i energenata izaziva lančanu reakciju. Za Republiku Srpsku je dobro što ima dovoljno električne energije kao jednog od osnovnih resursa. I ova će kriza proći i moramo sačuvati potencijal naših preduzeća i privrede, poručuju ekonomisti. 


Tagovi: