Ministar energetike i rudarstva

Đokić: Značajne kompanije čiji je rad zasnovan na korišćenju domaće sirovine

  • Izvor: SRNA
  • 19.07.2022. 17:50

Kompanije čiji je rad zasnovan na korišćenju domaće sirovine od velike su važnosti u Republici Srpskoj, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Petar Đokić koji je u Šipovu posjetio Fabriku za alkalnu aktivaciju bentonita "Bentoprodukt" i Društvo za eksploataciju nemetalnih minerala "Bentonit".

- Njihov rad je zasnovan na korišćenju rude koja se eksploatiše upravo na ovom lokalitetu, koja se u ovom proizvodnom kapacitetu prerađuje i značajno je da se ovdje finalizira u proizvod i da više od 90 odsto proizvodnje završava na inostranom tržištu - rekao je Đokić novinarima.

On je ukazao da je ova kompanija društveno odgovorna prema lokalnoj zajednici i prema Republici u dijelu nastojanja da svojom djelatnošću pomaže ukupnom industrijskom razvoju Republike, jer bitno poboljšava spoljno-trgovinske bilanse kontinuiranom kvalitetnom proizvodnjom i izvozom.

- Ta društvena odgovornost se mjeri i po odnosu prema radnicima, koji imaju izuzetno kvalitetne plate - rekao je Đokić.

On je dodao da su danas razgovarali i o razvojnim programima kompanije i naveo da će se oni zasnivati na razvoju proizvodnih kapaciteta u Šipovu, ali i u okviru njihove kompanije na drugom lokalitetu, na području grada Prijedora.

- Imajući u vidu da ozbiljno organizovano vode ovu firmu, vjerujem da će tako biti i na području Prijedora. Zato mislim da ovakvim kompanijama treba pružati podršku - rekao je Đokić.

Generalni direktor "Bentoprodukta" Saša Grbić objašnjava da su oni dominantno izvozno privredno društvo sa 95 odsto prodaje za izvoz, mahom u EU.

Prema njegovim riječima, problema u nabavci energenata i repromaterijala nemaju, jer prave određene zalihe.

- Imamo 55 radnika, plate su redovne i dobre, radimo u dvije smjene, a treća po potrebi. Vidimo prostor za povećanje proizvodnje u činjenici da naši kupci odustaju od nabavke proizvodnih materijala sa velike udaljenosti, tako da tu vidimo šansu da možda zamijenimo neke dobavljače koji su prisutni sa drugih kontinenata - navodi Grbić.

Poslovođa u proizvodnji "Bentoprodukta" Dragan Prole, koji 11 godina radi u ovoj fabrici, kaže da su zadovoljni firmom, da imaju dovoljno sirovina i narudžbi, te da su plate redovne.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač rekao je da je najbitnije da ova kompanija funkcioniše, da izvršava svoje obaveze u skladu sa važećim zakonskim propisima i da su radnici zadovoljni.

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.