Ministar energetike

Đokić: Srpska se neće odreći nadležnosti u sektoru energetike

  • Izvor: SRNA
  • 19.12.2022. 13:30

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da je Srpska na planu energetske tranzicije bila vrlo konstruktivna, ali da evropski organi treba da razumiju energetsku situaciju u BiH i činjenicu da Srpska ne želi i neće se odreći svojih nadležnosti u sektoru energetike.

Komentarišući odluku Ministarskog savjeta Energetske zajednice da ne produži mjere kao odgovor na razna ozbiljna i uporna kršenja Ugovora o osnivanju Energetske zajednice od strane BiH, Đokić je izjavio novinarima u Brodu da su nadležnosti za oblast energetike isključivo dodijeljene entitetima u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

"Te mjera koje su ranije uveli nisu bile ni potrebne. Tu su očito nastali neki problemi, jer nismo mogli ispuniti ono što su od nas očekivali po procedurama kako to zahtijevaju. Nikada kod nas nije manjkalo volje da to uradimo, ali samo u skladu sa Ustavom i zakonima. To ćemo raditi i dalje", rekao je Đokić.

On je istakao da je Srpska na planu energetske tranzicije bila vrlo konstruktivna u pronalaženju najboljih rješenja.

"Nemamo nijedan zastoj u sektoru navedene tranzicije, međutim nismo bili spremni da donosimo bilo kakve odluke i akte koji bi kršili Ustav i važeće propise u Srpskoj i BiH", ponovio je Đokić.

On je konstatovao da je doneseno mnogo reformskih zakona u oblasti energetike o kojima su evropski organi dali pozitivno mišljenje.

"Da li će Energetska zajednica insistirati na nekim mjerama u budućnosti ili vršiti određene pritiske na BiH, to će biti njihov izbor, ali mi nećemo pristati da mijenjamo naše zakone na način da kršimo Ustav i Dejtonski sporazum", naglasio je Đokić.

Ministarski savjet Energetske zajednice prošle sedmice nije produžio mjere kao odgovor na razna ozbiljna i uporna kršenja Ugovora o osnivanju Energetske zajednice od strane BiH.

U saopštenju nakon sastanka je navedeno da je cilj da se do 2030. godine smanji primarna i konačna upotreba energije, ubrza korišćenje obnovljivih izvora energije i smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte da bi se postigla klimatska neutralnost do 2050. godine.

Potpuno stabilno snabdijevanje energentima u Srpskoj

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je u ovom trenutku u Srpskoj snabdijevanje svim energentima potpuno stabilno, te da će i u narednoj godini biti razvijani brojni energetski projekti.

Đokić je istakao da Ministarstvo i Vlada Srpske čine sve da takvo stanje ostane i u narednoj godini.

"Srpska ima više vrsta energenata, električnu energiju, naftu i sve njene derivate, i gas", rekao je Đokić novinarima u Brodu dodajući da u ovom trenutku Srpska nema najava da će nastati poremećaji u snabdijevanju tečnim energentima.

On je istakao da je Elektroprivreda Republike Srpske u stanju proizvesti dovoljne količine električne energije za snabdijevanje tržišta Srpske.

"Preduzimamo sve mjere da to snabdijevanje bude stabilno i da bude povoljno", rekao je Đokić.

Govoreći o budućem upravljanju proizvodnim energetskim objektima Republike, Đokić je naveo da je u toku postupak angažovanja renomirane konsultantske kuće koja će raditi studiju o trenutnom pogonskom stanju i spremnosti postojećih proizvodnih objekata.

On je rekao da će se izvršiti i procjene o tome koje rekonstrukcije je potrebno učiniti da bi proizvodni objekti i u budućnosti bili u normalnom režimu rada.

"U toku je velika energetska tranzicija koja se provodi na globalnom nivou i mi moramo u tome da učestvujemo i da dajemo nove odgovore zbog čega su nam potrebne dodatne analize", istakao je Đokić. 

Tagovi: