Istočno Sarajevo

Dodik i Đokić pustili u rad rekonstruisanu i gasifikovanu kotlovnicu preduzeća "Toplana-INS"

  • Izvor: ATV
  • 25.11.2023. 15:59

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić u Istočnom Sarajevu svečano su pustili u rad rekonstruisanu i gasifikovanu kotlovnicu preduzeća "Toplana-INS".

Ovo je prvi uspješni projekat "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva vrijedan šest miliona KM.

Riječ je o kotlovnici koja je radila na mazut, a stara je 47 godina.

Preduzeće "Toplana-INS" grije oko 900 stanova i 30 institucija i ustanova u Istočnom Sarajevu ili ukupno oko 70.000 metara kvadratnih.

Dodik: Bošnjaci žele da nametnu drugima neke svoje vrijednosti

Dodik: Bošnjaci žele da nametnu drugima neke svoje vrijednosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj da se ovaj kraj obuhvati gasifikacijom tako što će centralni i drugi gasovodi ići teritorijom Republike Srpske sve do Pala i Višegrada.

Dodik je istakao da ovaj projekat ne bi bilo moguće provesti bez odluke Vlade Republike Srpske da kompaniju "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo otkupi od akcionara i da ta firma bude u stoodstotnom vlasništvu Srpske, odnosno, države.

"Sve je počelo onog trenutka kada smo odlučili da Sarajevo-gas otkupimo od akcionara koji su ovd‌je tavorili i držali ih potpuno neefikasnim", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su neke prethodne vlade koje su vodili Mladen Ivanić i drugi prodali kompaniju stranim akcionarima koji ništa nisu uradili.

Dodik je najavio da je naredni korak da se integrišu kompanije "Sarajevo-gas", "RЕS gas" i "Zvornik-stan gas" u jedno preduzeće.

"Za to sada radimo akta i to će se desiti veoma brzo kako bi ukrupnjali naš potencijal za investiranje i naše potrebe da se u mnogim opštinama rješavaju problemi grijanja upravo na ovaj način", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske dala 70 miliona KM garanciju "Sarajevo-gasu" za ovakve projekte.

"Ono što je cilj je da se ovaj kraj obuhvati gasifikacijom tako što će centralni i drugi gasovodi ići teritorijom Republike Srpske sve do Pala i Višegrada. Na Jahorini nas očekuje više od 300.000 metara kvadratnih stambenih i poslovnih objekata koji će biti gasifikovani. To je pitanje opstanka same Jahorine", rekao je Dodik.

Ova rekonstrukcija i gasifikacija je omogućila da osim prirodnog gasa, toplana osposobljena da koristi lož-ulje kao alternativno gorivo.

Nakon rekonstrukcije, kotlovnica ima veći kapacitet i snagu od 20 megavata.

Osim Dodika i Đokića, svečanosti si prisustvovali gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, te direktori "Sarajevo-gasa" Nedeljko Еlek i Toplane u Istočnom Novom Sarajevu Dejan Berjan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 17:50 Еmisija: Tajne muzeja

    '''Еmisija: Tajne muzeja

  • 18:20 Manastiri

    Manastiri

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV vijesti

    ‘ATV vijesti

  • 20:00 Narod bira, lokalni izbori 2024

    '''U emisiji ‘Narod bira' na ATV-u saznajte prve rezultate, atmosferu u izbornim štabovima od Banjaluke, preko Doboja, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, pa sve do Trebinja, analize i mišljenja stručnjaka, predviđanja političke situacije nakon izbora, prve reakcije kandidata, ali i mišljenje i reakcije građana.