Velika Britanija

Čuvena kompanija se zatvara nakon 163 godine?

  • Izvor: Agencije
  • 17.09.2024. 22:58

Harland end Volf, čuvena kompanija koja postoji 163 godine, a koja je, između ostalog, izgradila Titanik, proglasila se nesolventnom nakon što nije uspjela da obezbijedi sredstva za nastavak trgovanja.

Britanska kompanija za brodogradnju, koja pravi gubitke saopštila je da će vjerovatno započeti administrativni postupak u narednim danima. Administracija omogućava kompanijama u Ujedinjenom Kraljevstvu da se restrukturiraju kada ne mogu da plate svoje dugove, za razliku od toga da budu odmah likvidirane.

U saopštenju, Harland end Volf je rekao da je njihov zahtjev za „objekat“ od 200 miliona funti (264 miliona dolara) od UK Еkport Fajnens, vladinog odjeljenja, odbijen, ostavljajući ga „u teškom finansijskom položaju“.

Jedan znak će sreća pratiti čak narednih 20 godina

Jedan znak će sreća pratiti čak narednih 20 godina

Kompanija je saopštila da je njeno osoblje već bilo obaviješteno o gašenju radnih mjesta u „neosnovnim operacijama“ i u holding kompaniji.

"Osnovne operacije“ grupe – uključujući njeno brodogradilište u Belfastu koje je izgradilo Titanik i koje sada pomaže u izgradnji tri ratna broda za vladu Ujedinjenog Kraljevstva – neće biti pod uticajem administrativnih postupaka i nastaviće da trguju kao i obično, dodaje se.

Kompanija je saopštila da istražuje prodaju ovih operacija dok nastavlja da traži nova finansiranja.

"Grupa se suočava sa veoma izazovnim vremenima, imajući u vidu previše značajnih istorijskih gubitaka i njen neuspjeh da obezbijedi dugoročno finansiranje", rekao je privremeni izvršni direktor Rasel Dauns.

Ovo nije prvi put da se Harland end Volf sprema za bankrot. Britanska vlada je 2019. imenovala administratora da restrukturira firmu, ali mjesecima kasnije britanska energetska kompanija InfraStrata pristala je da je kupi.

Prošle godine, Harland end Volf, koji je završio Titanik 1912. godine, isporučio je svoj prvi gotov brod sa svog istorijskog mjesta u Belfastu u dvije decenije.

Zola se hitno oglasio: Otkrio da li ima djevojku u Švajcarskoj

Zola se hitno oglasio: Otkrio da li ima djevojku u Švajcarskoj

Firma se, uglavnom, fokusirala na popravku brodova i rad na zelenijoj energiji, što uključuje, nakon prodaje InfraStrati, projekat skladištenja gasa u Sjevernoj Irskoj.

U saopštenju od ponedjeljka, Met Roberts, nacionalni službenik britanskog sindikata GMB, rekao je da vlada Velike Britanije mora da djeluje „kako bi osigurala da nijedna privatna kompanija ne smije da bira“ koje će dvorište ili ugovore Harland end Volf zadržati.

Portparol vlade istakao je uvjeravanja kompanije da bilo kakav administrativni postupak neće uticati na njena brodogradilišta, uključujući isporuku ugovora za Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Šta je pejdžer i kako može da eksplodira?

Šta je pejdžer i kako može da eksplodira?

"Jasno nam je da je, nakon detaljnog pregleda finansijske situacije kompanije, tržište trenutno u najboljoj poziciji da odgovori na ove izazove, a obezbeđivanje vladinog finansiranja bi značilo značajan rizik od gubitka novca poreskih obveznika", dodao je portparol u izjava, prenosi "Si Еn Еn".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: