Novi rekord

Cifru teško i napisati: Državni dug SAD-a premašio 33 biliona dolara!

  • Izvor: Agencije
  • 19.09.2023. 15:13

Državni dug Sjedinjenih Država prvi put je premašio 33 biliona dolara, objavilo je Ministarstvo finansija SAD, prenosi TASS.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva finansija navodi se da je na dan 18. septembra ukupan iznos javnog duga 33,04 biliona dolara, što je i novi rekord za američki nacionalni dug, koji je 16. juna iznosio 32 biliona dolara.

Naime, u januaru je premašena zakonska granica američkog duga, koja je iznosila 31,4 biliona dolara. Kao rezultat toga, Ministarstvo finansija bilo je prinuđeno da preduzme hitne mjere. 

Posljednjih mjeseci američka administracija pozvala je Kongres da poveća limit duga. 

Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom složili su se da podignu gornju granicu duga uz značajna smanjenja budžeta.

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je nacrt zakona o povećanju gornje granice državnog duga, koji je Kongres odobrio 3. juna. Novo ograničenje biće dostignuto do 2. januara 2025. godine. 

Kako je Bajden naveo, ova inicijativa je spriječila ekonomsku krizu i kolaps Sjedinjenih Država. 

Sporazum, koji će obezbijediti 886 milijardi dolara za odbranu, 121 milijardu dolara za zdravstvenu zaštitu veterana i 637 milijardi dolara za druge programe koji se ne odnose na odbranu u fiskalnoj 2024. godini (počevši od 1. oktobra) Senat je odobrio 1. juna, a Predstavnički dom 31. maja.

Pratite nas i putem Vibera