Vlada prekršila zakon

Budžetska kriza potresa Njemačku: Kancelar staje pred Bundestag

  • Izvor: Agencije
  • 24.11.2023. 22:03

Njemački kancelar Olaf Šolc sljedeće sedmice namjerava se obratiti Bundestagu o sve dubljoj budžetskoj krizi, najavio je u petak šef kancelarove kancelarije, Volfgang Šmit.

Ustavni sud presudio je prošle sedmice da je Vlada prekršila zakon prošle godine kada je ulila neiskorišteni novac za potrošnju zbog pandemijske krize u klimatske tranzicione fondove.

Presudom je izbrisano 60 milijardi evra na koje je Šolcova vlada računala u budžetu za 2024. O Nacrtu se početkom decembra trebalo glasati u Bundestagu, a do kraja godine u Bundesratu.

Vladajuća koalicija Šolcovih socijaldemokrata, zelenih i liberala još nije uspjela pokrpati deficit, a planirani raspored usvajanja budžeta postao je neodrživ, rekao je Šmit.

Kružni tokovi postali noćna mora za Banjalučane, novi udes

Kružni tokovi postali noćna mora za Banjalučane, novi udes

To nije sve, jer presuda se odrazila i na ovogodišnji budžet koji Vlada mora rebalansirati. Građani su zabrinuti jer im nije jasno kakve će posljedice izazvati budžetska kriza.

Kristian Lindner će sljedeće sedmice u Bundesratu, Domu pokrajina njemačkog parlamenta, predstaviti Nacrt rebalansa budžeta za 2023. godinu.

Prema presudi, Vlada je prekršila stroga pravila o državnom zaduživanju, takozvanu kočnicu zaduživanja, kada je prenamijenila novac koji je podigla u zajmovima za subvencije za pandemiju.

Kočnica zaduživanja, usidrena u njemačkom ustavu od 2009., suspendovana je tokom pandemije, prenosi "Feniks-Magazin".

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)