Istraživanje Еvropske banke za obnovu i razvoj

Britanski "Telegraf": Ruska ekonomija zbog cijene nafte ipak raste

  • Izvor: RT Balkan
  • 29.09.2023. 07:20

Ruska ekonomija će ove godine porasti i nadmašiti prethodne prognoze zahvaljujući rastućim cijenama nafte uz pomoć kojih prevazilazi sankcije Zapada, citira britanski "Telegraf" istraživanje Еvropske banke za obnovu i razvoj.

Kontinuirano povećanje cijena nafte nakon smanjenja proizvodnje značajno je podstaklo rusku ekonomiju, za koju se sada predviđa da će ove godine porasti za 1,5 odsto. 

Еvropska banka za obnovu i razvoj, koja je u vlasništvu 71 države i dvije ЕU institucije, revidirala je procjene iz maja u kojima je navela da će ruska ekonomija doživijeti pad od 1,5 odsto.

Tajni manevri i lažne koordinate: Kako Rusija zaobilazi sankcije Zapada?

Tajni manevri i lažne koordinate: Kako Rusija zaobilazi sankcije Zapada?

Njihovi analitičari su pogrešno procijenili da će zapadne sankcije Moskvi, uključujući ograničenje cijena za izvoz nafte, biti "efikasnije u ograničavanju rasta". 

"Ali prihodi od nafte su podržani rastućim cijenama nafte i sposobnošću Rusije da nadoknadi uticaj sankcija izvozom na nova tržišta", navodi se u saopštenju.

Cijene nafte porasle su za 30 odsto od juna nakon dugotrajnih rezova u snabdijevanju od strane organizacije država proizvođača nafte OPЕK i njegovih saveznika (OPЕK+ čija je članica Rusija). Cijena nafte sada se približava 100 dolara po barelu. 

Putin: Oporavak prihoda od nafte i gasa u julu i avgustu

Putin: Oporavak prihoda od nafte i gasa u julu i avgustu

Saudijska Arabija i Rusija, drugi i treći najveći izvoznici nafte na svijetu, produžili su dobrovoljno smanjenje proizvodnje do kraja godine. 

G7 i Australija su krajem prošle godine dogovorile ograničenje cijene ruske sirove nafte pomorskim putem od 60 dolara po barelu, dok su ograničenja cene od februara primjenjivana i na naftne derivate.

ЕU, Britanija i SAD su među državama koje su "zaustavile sve uvoze tog tipa", piše "Telegraf", što je Rusiju podstaklo da više izvozi u države poput Kine i Indije.

Еvropska banka za obnovu i razvoj je navela da se trenutno predviđa da će u 2024. ruska ekonomija dodatno porasti. 

Imuna na sankcije: Rusija u avgustu zaradila na izvozu nafte više od 17 milijardi

Imuna na sankcije: Rusija u avgustu zaradila na izvozu nafte više od 17 milijardi

"Izgledi za 2024. značajno će zavisiti od razvoja sukoba u Ukrajini i zapadnih sankcija, u ovom trenutku predviđamo rast od 1 odsto", saopštili su iz banke. 

Kako se predviđa, ostale ekonomije u centralnoj Aziji i na Kavkazu, poput Jermenije, Azerbejdžana i Gruzije, takođe će imati koristi od ekonomskog rasta Rusije. 

Banka je saopštila da je to zbog posredničke trgovine sa Moskvom i visokog nivoa migracije u Rusiju. Britanski list iznenađeno primjećuje da to "znači da ljudi iz tih zemalja i dalje emigriraju u Rusiju uprkos ratu". 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: