Tema dana

Banja Luka domaćin "Balkan solar samit-a"

  • Izvor: ATV
  • 08.02.2024. 20:02

Banjaluka je domaćin dvodnevnog "Balkan solar samit" posvećenog promociji zelene energije i zaštiti životne sredine. Svoja znanja i iskustva učesnicima podijeliće 50 eminentnih stručnjaka i oko 500 učesnika iz svijeta.

Еlektrična energija je preduslov razvoja, i u narednom periodu više ćemo ulagati u obnovljive izvore uz zaštitu životne sredine, poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Konferencija "Balkan solar samit" je dobra prilika da se dobiju odgovori na ključna pitanja iz ove oblasti, kaže Višković.

Srpska je veoma aktivna u procesu dekarbonizacije, a "Balkan solar samit" je prilika da se razmijene iskustva u toj oblasti, poručio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske. 

Đokić kaže da je krajnji cilj da se proces dekarbonizacije okonča do 2050. godine, dodajući da će na samitu, u Banjaluci, biti razmijenjena iskustva stručnjaka, budućih investitora i donosioca zakonodavnih rješenja.

Održavanje "Balkan solar samita" u Banjaluci potvrda je da su ispravne politike i opredjeljenja rukovodstva Srpske da energetika zauzme adekvatno mjesto da bismo uspjeli da u zadatim rokovima Еvropske energetske zajednice uskladimo našu legislativu, prije svega kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, smatra Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara. 

Samit je prilika za kompanije da predstave proizvode i usluge potencijalnim investitorima iz različitih sektora, oblikujući čistu i pametnu energetsku budućnost. Na samitu su i predstavnici lokalnih zajednica, "Еlektroprivrede Republike Srpske", javnih preduzeća iz Srpske, Federacije BiH, kao i kompanija iz inostranstva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: