Veterinar objašnjava

Zmija snimljena u Sarajevu: Greška je ubiti je

  • Izvor: Radio Sarajevo
  • 09.06.2024. 17:42

Sarajlije su danas uočili zmiju uz rijeku Miljacku na području sarajevskog naselja Otoka.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak, a tim povodom portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Еmru Hamidović, doktoricu veterinarske struke, koja je objasnila o kojoj vrsti se radi te kako se ponašati kada uočimo zmiju.

"Na snimku je smuk, najveća zmija u BiH. Ona nije otrovna i vrlo je korisna zmija koju je velika pogreška ubiti. Zmije su dio naše prirode i čim prije prihvatimo tu činjenicu, lakše i bolje ćemo reagovati kada ih sretnemo", kazala je veterinarka za portal Radiosarajevo.ba.

"Gmizavci izazivaju strah ili osjećaj nelagode kod ljudi, ali ne moramo nešto voljeti da bi učili o tome. Najbolje je odmaknuti se od zmije i posmatrati kako se hrani štetnim glodarima koji bi nam prouzrokovali mnogo više štete nego ta zmija. Trebamo se više fokusirati na koegzistenciju ljudi i zmija jer bi se iznenadili koliko su ti reptili korisni za našu okolinu. Dakle, najbolje se odmaknuti i ne pokušavati napraviti prvi korak jer zmija kada se osjeti ugroženo boriće se za svoj život", zaključila je Еmra Hamidović za portal Radiosarajevo.ba.

Tragedija na badmintonu: Reket pukao tokom igre i usmrtio djevojčicu (6)

Tragedija na badmintonu: Reket pukao tokom igre i usmrtio djevojčicu (6)

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice -poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan, dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno. Sve tri vrste zmija otrovnica koje žive u BiH mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava, te po kratkom zdepastom tijelu. Po obojenosti odstupa šarka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: