3. oktobar

Zaštitnik lovaca, šuma i gora: SPC danas obilježava svetog Jevstatija

  • Izvor: Agencije
  • 03.10.2024. 07:34

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen svetom Jevstatiju, zaštitniku lovaca, šuma i gora.

Ovaj praznik, koji se obilježava 3. oktobra, slavi svetog Jevstatija, čiji životopis govori da je u mladosti nosio ime Plakida i da je živio u Rimu od 70. do 120. godine nakon Hristovog rođenja. Plakida je bio strasni lovac i vojskovođa za vrijeme careva Tita i Trajana.

Legenda kaže da je, na Veliki petak, tokom lova, naišao na jelena, između čijih rogova se pojavio svijetli krst i čuo glas Gospodnji, koji ga je pozvao da se krsti. Poslušao je glas, primio hrišćanstvo sa svojom porodicom i dobio ime Jevstatije. Nakon krštenja, vratio se u šumu gdje mu se ponovo javio tajanstveni glas koji mu je predskazao stradanje.

Jevstatije se potom sklonio u Еgipat sa porodicom i tamo proveo petnaest godina u miru, ali je na kraju ponovo pronađen i vraćen u Rim. Nakon što je odbio da prinese žrtvu kao hrišćanin, zajedno sa porodicom je mučen i ubijen, ali njegovo tijelo ostalo je nepovrijeđeno.

Vjeruje se da bi na ovaj dan trebalo pročitati molitvu svetom Jevstatiju kako bi se odvratila nesreća i donijela sreća. Takođe, prema običaju, preporučuje se prošetati po šumama, livadama ili parkovima, kako bi vas pratila "lovaačka" sreća.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: