"Stari momci"

"Vječite neženje" gorko se kaju

  • Izvor: ATV
  • 13.03.2022. 19:32

Vječite neženje danas se, uglavnom, gorko kaju što nikada u životu nisu prelomili da stanu na "ludi kamen". Među njima je i Jovan Marjanović. Doduše, ovog Teslićanina, po imenu rijetko ko zna. Za sve on je "stari momak". Najpoznatiji teslićki neženja žali što ne može vratiti vrijeme.

"Ko se god ne oženi lud je čovjek. Ja sam volio, ali nikad nisam voljen bio. Momak od 20 godina ima da se ženi, djevojka od 18 godina ima da se uda. To je moj prijedlog", rekao je Jovan Marjanović iz Teslića.

Mladi priznaju, prijedlog bi rijetko ko prihvatio. Kažu, oni su za ljubav, ali brak, malo teže. Sve, dodaju, u svoje vrijeme. Ipak, čvrsto obećavaju, neženje, neće ostati.

"Ja preporučujem svojoj generaciji da se ipak ženi, jer to je stvarno lijepo, ipak ja ću da se oženim", rekao je Teslićanin Dalibor Miljić.

"Nakon fakulteta, sto je po meni najbolja opcija, da se prvo obrati paznja na svoj zivot, pa onda i na druge, kaže Srđan Simić iz Teslića.

Koncept indivdualizma je jedan od razloga što je neženja sve više, pojašnjavaju sociolozi. Osim toga, kod nas, kažu, prednjače ekonomski razlozi. 

"A onda bi društvo trebalo da počne te ekonomske razloge nekako da rješava u vidu pomoći mladih ljudima, finansijske pomoći prilikom zasnivanja braka, besplatnih udžbenika, imamo tu mjeru populacione politike, ali ona bi možda trebala biti na nivou cijele osnovne škole tak oda mlade osnažimo da uđu u brak i zasnuju brak jer je porodica osnov društva", kaže Slađana Peulić, profesor sociologije i filozofije

A ne bi škodilo, ni kada bi bilo još više mjera koje podstiču natalitet i osnažuju bračnu zajednicu. U Srpskoj je 160.000 neoženjenih, tako bar kažu posljednji statistički podaci popisa stanovništva. A, zanimljivo je i da među onima koji nikada nisu stupili u brak, muškarci debelo prednjače u odnosu na žene.

Tagovi: