Najave

Uzaludan posao: Narednih dana ne perite auta

  • Izvor: Kliks
  • 30.04.2024. 15:49

Narednih dana se savjetuje da ne perete vaše automobile, jer bi, s obzirom na najave, to mogao da bude uzaludan posao.

Naime, saharska prašina je, nošena jakim južnim vjetrovima, stigla i u BiH.

Meteorolog Bakir Krajinović, u razgovoru za "Kliks", objasnio je detalje ovog fenomena te najavio kada se očekuje vrhunac koncentracije prašine i kada će kiša pomoći u čišćenju atmosfere.

Prema riječima Krajinovića, nije riječ o pijesku koji ostaje u sjevernoj Africi zbog svoje teže granulacije, već o finijoj prašini koja se podiže i prenosi preko Mediterana do jugoistočne Еvrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.


Haris Džinović ima novu djevojku - 15 godina mlađa od njega

Haris Džinović ima novu djevojku - 15 godina mlađa od njega

Očekuje se da će atmosfera biti najzamagljenija 1. maja, iako koncentracije prašine neće biti previsoke. Međutim, interesovanje javnosti za ovaj fenomen uvijek je izraženo.

Kiše koje su predviđene za 1. i 2. maj znatno će smanjiti prisustvo prašine u vazduhu, čime će se atmosfera pročistiti i vratiti svoju proljetnu čistoću i boje. Krajinović ističe da će već 2. maja atmosfera biti znatno čistija, a epizoda sa saharskom prašinom smatraće se završenom nakon prvih proljetnih pljuskova.

Meteorolog takođe predviđa idealne vremenske uslove za jutarnje sate 1. maja, koji će biti topli i sunčani, s temperaturama koje će varirati od 10 do 19 stepeni, u zavisnosti o regiji. Sunčano vrijeme pružiće savršen uvod u Prvi maj, iako će biti potrebna zaštita od UV zračenja. Od podneva se očekuje postepeno naoblačenje s južnih pravaca, što će rezultirati lokalnim pljuskovima i grmljavinom u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima.


Mladi iz Banjaluke i Kneževa idu pješke do Ostroga da skupe novac za liječenje Sergeja

Mladi iz Banjaluke i Kneževa idu pješke do Ostroga da skupe novac za liječenje Sergeja

Dolazak prvomajskih pljuskova označiće i promjenu vremena u narednim danima, s čestim proljetnim pljuskovima koji će se izmjenjivati sa sunčanim intervalima. Temperature će se kretati u prosječnim granicama za ovo doba godine, s jutarnjim temperaturama od 8 do 18 stepeni, ovisno o dijelu zemlje.

Uz povremene padavine i niže temperature, početak maja donijeće promjenjivo vrijeme, ali i dobrodošlo osvježenje i čišćenje atmosfere od saharske prašine koja je privremeno obilježila kraj aprila.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.