Svaki dan težak

Ubrzati proces traženja nestalih Srba

  • Izvor: ATV
  • 15.09.2024. 20:11

Slavica Vujić 29 godina traži tijelo svoga oca. Kaže godinama poslije ta rana je sve dublja, a svaki dan budi se sa nadom da su njegove kosti konačno pronađene.

"Svaki dan je težak. Jako je teško ispričati, ali ne vrijedi odustajati i moramo se boriti jer mrtva usta ne govore, ali tu smo mi umjesto njih", rekla je Slavica Vujić.

Pronalazak očekuju i ostale porodice poginulih i nestalih lice. Tijela njih 1636 iz Srpske još uvijek nisu pronađena. To je naš dug i rak-rana iz proteklog rata. 

"Nažalost za te porodice još uvijek rat u tom nekom prenesenom značenju nije završen, još uvijek se bude i liježu sa mišlju da kosti njihovih najmilijih su ko zna gdje, da li sakriveni ili raznim planinama i gorama",rekla je Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u Banjaluci je obilježen 15. septembar- Dan poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Zvaničnici ističu da je smrt 12 beba jedan od najpotresnijih događaja tokom proteklog rata. 

Na ovom groblju sahranjeno je 12 beba, 12 banjalučkih zvjezdica koje su 1992. godine  u tadašnjem Kliničkom centru preminule zbog nedostatka kiseonika. I to sve zbog odluke Savjeta Bezbjednosti i UN-a koji je zabranio međunarodne letove, čak i one sa bocama kiseonika. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: