Banjaluka

U Srpskoj raste broj oboljelih od morbila

  • Izvor: ATV
  • 27.07.2024. 19:17

Skoro 300. Toliki je broj zaraženih morbilama u Srpskoj. Od toga u Bijeljini njih čak 214.

Iako vakcina postoji, mnogo je roditelja koji djecu još nisu vakcinisali. Brojke sve govore - među zaraženima je najviše mališana.

Među zaraženima je 17 beba mlađih od godinu dana, dok je 132 djeca uzrasta od jedne do četiri godine. Ovaj virus evidentiran je kod 75 djece od pet do devet godina, a 29 zaraženih su lica starija od 30 godina. Morbili su registrovani i kod 13 djece od 10 do 14 godina, sedam zaraženih je u dobi od 15 do 19 godina, a 15 lica koja su zaražena u dobi su od 20 do 29 godina.

Visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa - samo su neki od simptoma. Morbili su visokozarazna bolest i u slučaju izloženosti ovom virusu obolijevaju najčešće nevakcinisani. Iako nije proglašena epidemija, ljekari kažu da se ova bolest vraća na velika vrata zbog visokog stepena nevakcinisanih.

"Kao i svaka bolest, posebno morbili, komplikacije mogu biti izuzetno teške. Od onih nekih 'lakših' sklonost ka upalama ušiju, upale pluća koje se dodatno još zakomplikuju bakterijama, ono čega se mi najviše bojimo su upale moždane vojnice i one dovode do ogromnih problema", rekla je Dijana Koščica, specijalista pedijatrije.

Ovaj virus je aktivan u vazduhu ili na zaraženoj površini i do dva sata nakon izlaganja nevakcinisanih virusu. Doktori još jednom apeluju na roditelje da vakcinišu mališane jer posljedice morbila na najmlađe mogu biti kobne. MRP vakcina je jedini vid zaštite od ove bolesti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:15 Serija: Ko te šiša (12+)

    Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:45 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:45 Film

    ''''Film

  • 00:55 Noćni program

    Noćni program