Šljive dobro rodile

U Semberiji i na Majevici u toku pečenje rakije: ''Vesela mašina'' radi punom parom

  • Izvor: ATV
  • 03.09.2024. 18:59

"Vesela mašina“ ovih dana radi punom parom. U Semberiji i na Majevici u toku je pečenje rakije. Posla ima ali i dobrog raspoloženja. Kako i ne bi - poljoprivredni poslovi pri kraju a jasno je da će rakije biti i više nego dovoljno.

"Ona stoji oko 21 dan, 22-23 dana onda dolazi ovaj iz Kojčinovca sa 'veselom mašinom' da ispečemo. Ja sam ovu moju šljivu uzeo u Koraju, 'čačanku' i stavio sam ta dva-tri odsto šećera, sad evo pečemo, baca oko petnaestak litara. Kad procuri rakija ima čovjek s gradacijom on tu vadi, tamo stavlja, kad dođe na 42, 43 malo patočimo, pa u zadnji kazan patoku od svih, znači u zadnji kazan“, kaže Miodrag Nikolić iz Amajlija.

"Vesela mašina“ u vlasništvu porodice Marković je od 1985. godine. Slavko je naslijedio od oca a djeda ga je naučio da pravi rakiju. Četrdeset godina kasnije održava porodičnu tradiciju.

"Poručili smo ga iz Novog Sada, čekali smo ga nekih šest mjeseci, odmah smo ga dovezli kući i napravili ova kolica da ga lakše pomjeramo. Svoj voćnjak imam i svoju šljivu pečem, i za svoje potrebe ga držim tako da to odrađujemo. Sve zavisi kakva je godina, nekad rodi dobro, nekad podbaci, prošla je godina bila lošija, ova je daleko bolja“, kaže Slavko Marković iz Kojčinovaca.

Ove godine šljiva je dobro rodila. Rakija se pravi i od drugog voća ali većina Semberaca ostaje vjerna dobroj staroj šljivovici. Kažu, univerzalna je. Naravno, za nazdraviti i popiti, a mnogi je koriste i kao lijek. Kažu, nema boljeg i zdravijeg početka dana od jedne rakijice na prazan stomak. Prvo to, pa onda sve ostalo.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: