Meteorolog

U petak obilna kiša: Današnja promjena vremena okončala ljetne vrućine

  • Izvor: SRNA
  • 09.09.2024. 12:52

Današnjom promjenom vremena prekinute se ljetne vrućine u Republici Srpskoj i u petak, 13. septembra, uslijediće drastičan pad temperature vazduha i obilna kiša, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

"Biće još ugodnih i toplih dana i već prekosutra ponegdje može biti i 30 stepeni, ali sa dugotrajnim vrućinama smo završili", navela je Đorđevićeva.

Ona je istakla da je ovo ljeto bilo najtoplije otkako se vrše mjerenja, a jun, jul i avgust pojedinačno najtopliji mjeseci sa najviše tropskih dana sa temperaturom vazduha iznad 30 stepeni i tropskih noći sa minimalnom temperaturom koja se ne spušta ispod 20 stepeni Celzijusovih.

"Vrućine su trajale dva i po mjeseca, ne samo da su obarani rekordi, već su i toplotni talasi trajali izuzetno dugo. U avgustu je temperatura vazduha skoro svaki dan bila iznad 30 stepeni, možda samo jedan dan oko 29 stepeni Celzijusovih", rekla je Đorđevićeva.

Preminula Vesna Đurić, profesor Univerziteta u Banjaluci

Preminula Vesna Đurić, profesor Univerziteta u Banjaluci

Prema njenim riječima, iako je još rano govoriti o sezonskoj prognozi, ova godina je do sada oborila sve rekorde, jer su zima, proljeće i ljeto bili najtopliji i jednostavno se nastavlja taj trend globalno toplog vremena, koji se odražava i na ovaj region.

Prema njenim riječima, trenutno je u većini krajeva oblačno, kiša pada ponegdje na krajnjem zapadu, a u Hercegovini su jači pljuskovi sa grmljavinom.

Ona je dodala da će se kiša u dvije etape premještati od juga i zapada ka istoku, pa će biti i suvih perioda i kiše sa najviše padavina u Hercegovini, na krajnjem zapadu, a najmanje u Semberiji na krajnjem istoku, dok će temperatura danas u većini krajeva biti do 30 stepeni Celzijusovih.

Policija traga za Alijom Selimbašićem: Nestao u avgustu

Policija traga za Alijom Selimbašićem: Nestao u avgustu

Đorđevićeva je navela da definitivno stiže zahlađenje pogotovo do kraja ove sedmice, ali u drugom dijelu septembra imaćemo finih i ugodnih dana.

"Sutra nas očekuje kiša na istoku i nešto svježije u tim predjelima, a u ostalim krajevima razvedravanje. U srijedu i četvrtak biće više sunca i toplije, dok će jutra biti dosta hladna, što nagovještava da se već polako približavamo jeseni", rekla je Đorđevićeva.

Ona je dodala da se u petak očekuje obilna kiša u svim krajevima i jako zahlađenje, tako da će maksimalna temperatura vazduha u većini krajeva biti od 15 do 23 stepena Celzijusova.

Đorđevićeva je najavila i da će za vikend biti prohladno i kišovito, a kako se bude ulazilo u narednu sedmicu očekuje se stabilizacija vremena.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.