Sokolac

U halama bivše "Nove Romanije" napravljena i montirana drvena kuća

  • 03.02.2019. 19:46

U halama bivše "Nove Romanije" na Sokocu, kao pilot projekat opremljena kompletnim namještajem, napravljena je i montirana drvena kuća, prva od 26 planiranih za tursko tržište, u okviru proizvodnog programa kompanije "Hamdo grup".

Katarski investitor proizvodi i ugrađuje kompletan kuhinjski i sobni namještaj, plakare i podove, što ovu kuću čini jedinstvenom u BiH. 

"U osnovi ova kuća ima 260 kvadrata korisnog prostora u dva nivoa. Planiraju se kuće i na tri nivoa. To je trend u svijetu izrada ovakvih tipova kuća, gdje su stvarno funkcionalne, ekološki čiste od ekoloških materijala. Otporne su i na zemljotrese i sve ostalo", istakao je Petko Vukojčić, izvršni direktor "Hamdo grup".

Ovako opremljene drvene kuće veoma su dobro prihvaćene i na austrijskom i njemačkom tržištu. Planiraju da se nakon uvođenja druge smjene proizvodi i po 20 kuća mjesečno.

"Očekujemo da nećemo imati problema u snadbjevanju sa sirovinom. Sušare su u funkciji koje su instalisane kapaciteta od hiljadu kubika. To je vlasništvo firme "Hamdo grup", a sve ostalo bi trebalo da ide po planu", istakao je Vukojčić.   

Preduzeće "Nova Romanija", nakon stečajnog postupka i neuspješnih transformacija, 2017. godine sklopila je desetogodišnji ugovor o zakupu dijela proizvodnih pogona sa katarskim investitorom  Hamdom Abdulkarimom. Za oživljavanje proizvodnje, u primarnoj i finalnoj preradi drveta, kompanija "Hamdo grup" do sada je samo za novu opremu investirala više od milion maraka. Izmirene su i sve preuzete obaveze prema radnicima i fondovima, a sukcesivno prema ugovoru isplaćuju i preostali dio svojih obaveza. Orjentisan ka izvozu strateški partner "Nove Romanije", planira   da održi jedan novi proizvodni program u izradi drvenih kuća u BiH, nastavi sa redovnosti plata i povećanjem broja radnika.