Na korak do njega zahvaljujući akciji "S ljubavlju hrabrim srcima"

Trebinjskoj bolnici potreban transportni inkubator

  • Izvor: ATV
  • 10.12.2022. 19:16

Trebinjska bolnica ima samo jedan transportni inkubator koji je star punih 18 godina. Značio bi još jedan nov i savremen. Na korak su do njega, a sve zahvaljući akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”.

To mnogo znači, poručuje struka, pogotovo zato što je trebinjsko porodilište najudaljenije. Transport mora biti siguran i blagovremen.

"Za to treba i dobra oprema, za neonatologiju generalno treba dobra oprema, sofisticirana oprema i edukovan kadar", kaže prim. dr Ljiljana Buha, načelnik Pedijatrije sa neonatologijom u JZU Bolnica Trebinje.

Snalazili su se Trebinjci i sa postojećim inkubatorom. Nikada ih nije izdao.

"Pošto ja spadam u doktore koji su radili transport beba tako što smo grijali toplu vodu pa stavljali oko bebe da se ugrije, taj naš transportni inkubator koji smo nabavili nakon školovanja neonatologa nam prilično znači, uvijek je ispravan, međutim on je prilično star", kaže Buha.

Stari inkubator može još poslužiti, ali sa novim to će biti to jer se zna desiti da u isto vrijeme dvije bebe trebaju transport.

Godišnji prosijek transportovanih beba iz Trebinja je oko 10. U Bolnici kažu da veliki zahvalnost duguju Helikopterskom servisu Republike Srpske.

Svaki transport koji traje duže od dva sata se ne preporučuje bebi zato helikopter mnogo znači. Uspješan transport, liječenje i na kraju zdravo dijete, najveća je nagrada, kaže doktorka.

"Prelijep osjećaj, najljepši osjećaj, a to se često desi da mi dođu majke sa već djecom koja hodaju i kažu da su to te i te bebe ili ih sretnem na ulici", kaže Buha.

Trinaesto po redu donatorsko veče „S ljubavlju hrabrim srcima“ održaće se 26. decembra u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske sa početkom u 20 časova a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike. Inicijativa za nabavku transportnih inkubatora je stigla iz svih porodilišta Srpske.