Pojačan nadzor granice

Toplo vrijeme donijelo novi talas migranata

  • 06.03.2019. 19:25

Više od 50 migranata za samo dva dana pronađeno je na teritoriji Bijeljine. Jutros njih 35. U tamošnjoj policijskoj upravi kažu da njihovi podaci za ovu godinu potvrđuju najave o povećanom prilivu migranata s proljeća. Svakog mjeseca ih je sve više. 

"PU Bijeljina u saradnji sa koordinacionim tijelom Vlade Republike Srpske i MUP-om radi pripreme na pojačanom angažmanu policijskih službenika i pomoći graničnoj policiji u nadzoru, prije svega, granične linije. One koji već uđu nastojimo da što prije stavimo pod kontrolu i da ih nakon legitimisanja predamo inspektoru Službe sa strancima," rekao je Stjepan Terzić, načelnik sektora Policijske uprave Bijeljina.

Stav Republike Srpske odavno je poznat - neće se dozvoliti smještaj migranata, ali ni strane donacije za gradnju migrantskih centara. Kako je migrantska kriza problem sa kojim se BiH već godinama suočava, saradnja sa različtih nivoa vlasti je neophodna, a itekako je izostala u prethodnom periodu, poručuje predsjednica Republike Srpske.

"Umjesto da sarađujemo, umjesto da koordinišemo, pojedine teme koje su zapravo trebale da budu bezbolne, postale su poprište za političke bitke sa različitih nivoa vlasti i to nas nije nigdje odvelo," rekla je Željka Cvijanović.

Bezbjednjaci smatraju da je neophodno da zemlje Balkana djeluju zajedno protiv tog problema, jer će se u suprotnom, migranti zadržavati na teritoriji BiH, pošto dalje neće moći. Kako je bezbjednosni aspekt najkritičniji, u Službi za poslove sa strancima se uzdaju u biometrijsku opremu pomoću koje će lakše identifikovati lica povezana sa terorizmom, kojih je u prva dva mjeseca na teritoriji BiH pronađeno petoro. Oprema za identifikovanje trebalo bi da stigne do kraja marta.
 

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.