Еvo šta morate da ponesete, a jedna stvar je strogo zabranjena

Svi prave grešku prilikom posjete Ostrogu

  • Izvor: Republika
  • 20.07.2024. 14:28

Nekoliko smjernica za posjetu ukoliko poželite da ovog ljeta posjetite manastir Ostrog.

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrepštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Posjeta manastiru se ne planira, a kada odete, o tome ne govorite nikome, sačuvajte iskustvo za sebe.

Prvo što morate znati kada odlazite na Ostrog je da morate poći čistog srca, dakle sa vjerom. Verujte u moć molitve i praktikujte je što češće.

Kako se obući?

Kada je riječ o garderobi, neka bude što skromnija i jednostavnija. Izbjegavajte kratke haljine, kratke pantalone, majice i bluze bez rukava i slično. U manastir ne možete golih nogu ili ruku, što znači da žene moraju nositi duge suknje, a muškarci pantalone. Žene bi takođe na glavi trebalo da imaju maramu, a na nogama zatvorenu obuću, nemojte birati papuče ili sandale.

Ako planirate da pješačite od Donjeg do Gornjeg manastira, obujte laganu obuću, mada pojedini vjernici praktikuju da idu bosi.

Šta ponijeti?

Ukoliko imate želju i potrebu, sa sobom možete ponijeti i neke lične stvari svojih bližnjih i svoje koje želite da budu osveštane pored kivota Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a uz to možete ponijeti i neki dar bratstvu manastira. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrepštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Ostrog

Posjetu manastiru nemojte planirati, a ako odete nemojte o tome govoriti sa drugima, ovo iskustvo sačuvajte za sebe. Ne uzimajte ništa iz manastira! Kamenčić nije dozvoljeno ponijeti sa Ostroga.

Kako ćete znati da ste primili milost Božiju?

Osetićete spokoj, radost u srcu, a teret i bol će nestati. Ali, ukoliko niste osjetili ništa od svega ovoga, znači da niste svemu pristupili čistog srca i u ovom slučaju morate se moliti čistog srca i više. Sve što je iskreno, mora pronaći pravi put.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:20 Čarolija Republike Srpske (ep.04)

    ''Čarolija Republike Srpske (ep.04)