Primjeri iz Bijeljine

Sve više učenika upisuje deficitarna zanimanja

  • Izvor: ATV
  • 12.06.2024. 07:20

Osamnaestogodišnja Maja Nikolić iz Bijeljine završila je Srednju stručnu školu u Janji. Još prije tri godine upisala je smjer Ugostiteljski tehničar, a sada kada je svršeni srednjoškolac, izabrano zanimanje obezbijedilo joj je i siguran posao. Iako se još uvijek u njenim rukama nije našla diploma, zaposlenje je dobila.

"Imam dosta ponuda. Radiću u Srbiji. U kuhinji, pomoćni kuvar, za sad, pa ćemo za dalje vidjeti“, kaže Maja Nikolić, učenik Srednje stručne škole u Janji

Siguran posao nakon završenog školovanja, jedan je od glavnih razloga zbog kojih učenici danas sve češće biraju da upišu deficitarna zanimanja. Keramičari, kulinarski tehničari – kuvari i konobari, neki su od zanata koje školuje Srednja stručna škola u Janji, a za ovim zvanjima potražnja na tržištu rada sve je veća. Zbog velikog interesovanja za zanate, potrebe ima i za novim smjerovima, a sve češće učenici kroz praksu stiču radna iskustva zahvaljujući kojima i nakon završene škole dobiju stalno zaposlenje. 

 „Mi generalno imamo zaključen ugovor sa svim hotelima na području regije Bijeljina, znači sa restoranima, etno selima i drugim turističkim potencijalima. Ono što je bitno naglasiti jeste da i keramičari imaju svoju praktičnu nastavu koju obavljaju u građevinskim preduzećima na ovoj regiji. Takođe, pripremljeno je i za turističke tehničare u turističkim agencijama. Kuvar, konobar zbog proširenja posla i sjajno plaćenog, to svi traže, od cijelog primorja, od turističkih centara u Beču, Bratislavi, u Češkoj i Pragu i naša djeca već i rade tamo. Imamo od njih pozitivna iskustva, i atmosfera koja se odavde prenese tamo, bude na visokom nivou“, izjavio je Aleksandar Matić, direktor Srednje stručne škole u Janji. 

Sve je spremno za upis novih učenika i u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini. Školuju veliki broj zanatskih zanimanja, a proteklih godina najveće interesovanje bilo je za električare, elektro instalatere. Ništa manje učenicima nisu interesantni smjerovi bravar-zavarivač kao i vozač motornih vozila. Kao škola koja prati tržište rada, i ove godine upisuje dva nova zanatska odjeljenja. To su mehaničar grejne i rashladne tehnike u okviru mašinske struke i rukovalac građevinskih pretovarnih mašina i kranova u okviru saobraćajne struke.

"Budućim srednjoškolcima poruka je da sva zanatska odjeljenja koja školujemo, sva su tražena, sva su deficitarna i stvarno su dobra odjeljenja gdje nakon završene srednje škole lako mogu doći do posla.Skoro svi učenici zanatskih odjeljenja prvog razreda obavljaju praktičnu nastavu u našim školskim radionicama, već u drugoj i trećoj godini upućuju se kod privrednih društava. Imamo dobru saradnju sa lokalnim poslodavcima, ne bih sada pojedinačno izdvajao ali da kažemo to su iz branše šumarstvo i obrada drveta, stolari koje takođe školujemo, zatim imamo bravare zavarivače koji obavljaju takođe kod privrednika i mnoge druge gdje nakon obavljanja praktične nastave, sami poslodavci upravo onim učenicima koji se trude i rade kod poslodavaca kod obavljanja praktične nastave, daju mogućnost da ostanu upravo u tim privrednim društvima“, istakao je Milenko Maksimović, direktor Tehničke škole „Mihajlo Pupin“, Bijeljina.

Svake godine, Vlada i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, stipendiraju deficitarna zanimanja. Pored stipendija, učenicima subvenišu i prevoz do škole, a izuzetak neće biti ni nova školska godina.

Pratite nas i putem Vibera