Smeće na svakom ćošku

Sve više nelegalnih deponija u Bijeljini

  • Izvor: ATV
  • 13.04.2022. 19:08

Smeće pored puta, u kanalu, na ulici, na napuštenom placu ili njivi nije ništa novo u Bijeljini. Iako je Komunalna policija stalno na terenu, sve je više nelegalnih deponija.

Divlje deponije nisu samo estetski, već i ekološki problem. Brojna  udruženja stalno sprovode akcije čišćenja.

"Nisu pošteđene ni gradske ni prigradske ni seoske tog smeća I tih divljih deponija, razlika je samo što se u jesen priroda ogoli I dolazi do izražaja. Veliki je problem što mi nemamo popisane te divlje deponije, iako bi ih popisali čak one nekako non stop nastaju", kazala je Helena Stojić, Udruženje “Ada”.

Divljih deponija ima u skoro svakoj opštini i gradu. I u Zvorničkom naselju Branjevo, se smeće baca pored kontejnera. Ovo je borba koja traje godinama, kažu iz Gradske uprave.

"To je upravo mjesto jedna od divljih deponija, gdje mi svake godine to uklonimo, čak smo jedan broj kontejnera doveli, dovezli, međutim I dalje ljudi bacaju mimo kontejnera tako da imamo taj problem", kaže Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika Zvornika.

Najveći broj deponija formira se od građevinskog šuta. Ipak sam čovjek je najveći faktor zagađenja.

Pored građevinskog otpada jeste I kabasti otpad. Građanima je očigledno lakše dag a ostave negdje u prirodi nego da sačekaju dane kada ih odvozi komunalno preduzeće.

Iz odjeljenja Komunalne policije kažu da je njihov zadatak da utvrde identitet počinioca i nalože mjere, koje su u skladu sa njihovim ovlaštenjima. Stalni apeli građanima da smeće odlažu na za to predviđena mjesta za sada ne daju očekivane rezultate. Možda bi, kažu ekolozi, rigoroznije novčane kazne ipak osvijestili građane.

Tagovi: