Istraživanja

Sve prisutnija zavisnost od igrica i društvenih mreža

  • Izvor: ATV
  • 18.11.2022. 11:37

Aktulena istraživanja pokazuju da djeca veoma rano, već od svoje devete godine života, pokazuju znake zavisnosti od mobilnih telefona. U ranom uzrastu dominiraju igrice, a kasnije i brojne društvene mreže, naveli su iz Centra modernih znanja iz Banjaluke.

- Kada ih roditelji opomenu i daju neki zadatak, oni izgledaju često kao hipnotisani i ponekad se čini da ništa od informacija ne dopire do njih. Sa uzrastom se javljaju i druge poteškoće, gdje djeca uopšte ne žele da se jave roditeljima na telefon ili poruku, jer to nije "in" u društvu da ih roditelji nešto zapitkuju i interesuju se gdje su i šta rade. Kasnije opet na raznim događajima i zajedničkim druženjima primjećujemo da djeca uopšte ne komuniciraju nego da su stalno na telefonu - istakli su iz Centra.

Upravo zbog ovakvih problema, ali i mnogih drugih, u okviru Centra modernih znanja počinje sa radom pedagoško - psihološko savjetovalište, uz poseban akcenat na rad sa djecom koja su ovisnici od društvenih mreža, kao i na rad sa adolescentima socijalno neprilagođenog ponašanja.

- Pored toga, stručnjaci u savjetovalištu se bave i problemima koje imaju odrasli, kao što su: anksioznost, osjećaj "zaglavljenosti" u životu, napadi panike, depresija, savjetovadnim radom sa roditeljima koji imaju poteškoće u komunikaciji sa djecom, suočavanje sa stresnim i traumatičnim iskustvima - ističe se u saopštenju.

Tagovi:
  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program