U Banjaluci

Sutra se obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

  • Izvor: ATV
  • 18.11.2021. 19:40

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda biće obilježen sutra u Parku „Petar Kočić“ u Banjaluci, a obilježavanju će prisustvovati pomoćnik ministra saobraćaja i veza Dragan Stanimirović.

Volonteri Crvenog krsta, vatrogasne jedinice i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova izveće pokaznu vježbu spašavanja prilikom saobraćajne nezgode, te će biti upriličeno paljenje svijeća i polaganje vijenca za žrtve saobraćajnih nezgoda.

Događaju će prisustvovati i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Novica Krunić, generalni sekretar Auto-moto saveza Zoran Stevanović, te predstavnici ostalih subjekata koji organizuju događaj. 

U Republici Srpskoj u 2020. godini u saobraćajnim nezgodama stradalo je 101 lice.

Obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda održava se pod sloganom „Djeluj za smanjenje ograničenja brzine na ulicama u gradskim sredinama“. 

Republika Srpska se i ove godine pridružila drugim zemljama širom svijeta, koje po preporukama iz rezolucije Ujedinjenih nacija, usvojene 26. oktobra 2005. godine, tokom treće nedjelje novembra obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

“Aktivnosti na obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda provode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske, JP ‘Putevi Repulike Srpske’, JP ‘Autoputevi Republike Srpske’, Auto - moto savez Republike Srpske, Crveni krst Republike Srpske, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave i nevladinim organizacijama”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.