Nasilje nad ženama

Stopa femicida u Srpskoj sve veća

  • Izvor: ATV
  • 26.11.2023. 19:13

Brutalno ubistvo žene pred bebom u Gradačcu sve uz lajv prenos na instagramu prelilo je već odavno prepunu čašu sve veće stope porodičnog nasilja.

Nakon nekoliko dana sve je zaboravljeno. A dešava se iz dana u dan. 

Nasilje u porodici je i dalje za neke tabu tema. Koliko puta smo svjedočili istom u zgradama, na ulicama i od istog okretali glavu, kao da nas se ne tiče samo zato jer se ne dešava nama. Najčešće i same žrtve obeshrabljene odustaju od tog jednog poziva u pomoć koji bi promijenio sve. 

"Važno je da se žrtvama vjeruje. Važno je da se svaka prijava uzme ozbiljno. Nije važno da li je prijavila prvi, peti ili deseti put, sistem je taj koji mora znati više i bolje. Koji treba da zna koji su mehanizmi, koji treba da zna više i bolje i od žrtve i od počinioca i šta se čini u slučajevima kada imamo situaciju koja zaista ukazuje da se nasilje može pojačati, da se može ponoviti, ali isto tako kada imamo situacije u kojima je jasno da će se nasilje desiti. To je ono što mi ne radimo, mi ne preveniramo nasilje", kaže Gorica Ivić, direktor fondacije "Udružene žene" Banjaluka.

Kampanje koje sprovodi MUP Republike Srpske u prethodnom periodu, žrtve je osnažio da prijave, ali i da vjeruju policiji. Onima koji trpe nasilje prva stanica je policijska. 

"Mi smo upravo ovakvim kampanjama i kampanjama koje radi MUP duže vijeme pospješili da se prijavljuje nasilje u porodici. Zato imamo i porast broja ovih krivičnih djela", izjavio je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ukoliko vam je potreban savjet, pomoć, podrška ili sklonište onda je tu SOS broj za Republiku Srpsku 1264, a 1265 za Federaciju.  

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.