Ljetovanje

Skočile cijene u Grčkoj, turisti šokirani

  • Izvor: Ona
  • 25.04.2024. 16:05

U susret predstojećoj ljetnoj sezoni Grčka je podigla cijene praktično na svakom koraku.

Od smještaja, preko hrane, boravišnih taksi, pa čak i putarine, sve je skuplje nego prošle godine u ovo vrijeme.

Sudeći prema pisanju "Novosti", pojedine agencije nude desetodnevne aranžmane koje uključuju prevoz i smještaj, za juli i avgust, u visini od vrtoglavih 1.100 evra za dvije osobe, što je drastično više u odnosu na prethodna ljeta.

"Šokiran sam ponudom nakon što sam pretraživao apartmane u Grčkoj, za porodično ljetovanje u sopstvenoj režiji. Svakakvih cijena ima i raznolikih smještaja. Ali utisak mi je ostavio oglašeni apartman u suterenu, za 1.300 evra!“, požalio se Borivoje S.

Dirljiv prizor na grobu Siniše Mihajlovića

Dirljiv prizor na grobu Siniše Mihajlovića

Ove cijene, pritom, odnose se na najdraža srpska ljetovališta u Grčkoj, u oblasti bližoj Solunu, dok su cijene u drugim krajevima još više. Na Tasosu, recimo, samo soba košta 850 evra po čovjeku, a i drugi dostupni cjenovnici agencija, kako stvari stoje, nude ljetovanje u apartmanima, bez obezbijeđene hrane, po cijenama koje su se prilično približile hotelskom smještaju u Grčkoj.

I boravišne takse su porasle za oko 50 odsto. Najjeftinije je taksa za boravak u apartmanima, koju će za deset dana ljetovanja, turisti plaćati oko 15 evra više na cijenu smještaja.

"I hotelske usluge će poskupjeti za onoliko koliko je taksa. Od hotela sa dvije zvjezdice gdje je to tri evra, pa do hotela sa pet zvjezdica gdje je to 10 evra. Za 10 dana, taj trošak će biti od nekih 30 do 100 evra u zavisnosti od hotela“, nedavno je najavio direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Poznato kada počinje isplata penzija u Srpskoj

Poznato kada počinje isplata penzija u Srpskoj

Takođe, prema novoj mjeri Vlade Grčke, smanjiće se broj ležaljki na javnim plažama, što može da uveća njihovu dosadašnju cijenu iznajmljivanja.  Na najvećem broju plaža, polovina njene površine mora da bude dostupna svima, dok je druga polovina rezervisana za ležaljke i suncobrane koji pripadaju kafićima.

Oni koji se u Grčku upute sopstvenim prevozom moraju u troškove ljetovanja da uračunaju i nove cijene putarina, koje su od 1. aprila veće od 30 do 35 odsto. 

Uprkos višim cijenama, aranžmani za ljeto počeli su da se prodaju još prošlog oktobra, a za određene destinacije u Grčkoj ostalo je malo mjesta još prije kraja februara. U odnosu na prošlu godinu, već je zabilježeno povećanje prodaje aranžmana od 51 odsto.

"Najveći broj Srba i dalje bira apartmane, a Grčka je godinama unazad po njima i prepoznatljiva“, rekao je nedavno Milan Lainović iz JUTA. 

"Turisti iz Srbije vole da borave u takvom tipu smještaja i već dugo vremena je interesovanje aktuelno. Iako zvuči skupo, ljetovanje u Grčkoj je skoro 50 odsto jeftinije nego što bi koštalo ljetovanje u Srbiji. Еvo na primjer, u Vrnjačkoj banji hotelski smještaj vrlo je teško naći ispod 150 evra dnevno.“

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: