Stravičan zločin

Sjećanje na progon vozućkih Srba

  • Izvor: ATV
  • 10.09.2024. 19:27

U čast svih poginulih i izbjeglih Vozućana stazama egzodusa prošlo je nekoliko stotina ljudi. Među njima i Mirjana Milašinović iz Srpca. Njen otac ubijen je na današnji dan prije tačno 29 godina. Ona je tada bila beba od samo mjesec dana.

- Еvociramo ponos koji izaziva Vozuća, ali i tugu svakako. Smatram da nakon svega što se ovdje desilo, možemo da budemo srećni jer smo dali sve što imamo da sačuvamo naš narod - kaže Mirjana Milašinović.

Stazama egzodusa, kojom su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje prije 29 godina povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja, prošla je i Slavica sa svojom djecom. Njen otac je nestao. 

- Tu sam sa svojom djecom gdje je moj otac Savo Berić nestao prije 29 godina. Još uvijek ga nismo našli. Ovaj marš nam znači puno i želja je jaka - priča Slavica Vujić.

O najstravičnijim zločinima nad Srbima 1995. godine u vozućkom selu Stog Еvropa i dalje ćuti. Traga se za 129 ljudi, 459 je poginulo. Ukupno 30 sela je protjerano, kompletno srpsko stanovništvo. 

- Upravo ovdje na ovom mjestu je masovna grobnica u kojoj je 21 tijelo od kojih je 17 obezglavljeno. Ne samo to, nedaleko odavde preko brda su 64 pripadnika Vojske Republike Srpske živa zarobljena i odvedena za koje ne znamo gdje su - kaže Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja "Zavidovićani".

- Svjedoci smo da i dan danas Sakib Mahmuljin iako presuđen simbolično osam godina, nije odležao nijedan jedini dan, Rasim Delić osuđen je na tek tri godine. Еvropa je bila nijema na odsječene srpske glave -  rekao je Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženja nestalih lica.

To nikad ne smije biti zaboravljeno. Na to svake godine i pješačenjem podsjećaju potomci i saborci. 

- Možda je ovo što danas radimo i prisustvo velikog broja mladih ljudi najbolji pečat toga svega šta mi treba da radimo - rekao je Radan Ostojić, predsjednik BORS-a.

- Najvažnije je prenositi našim pokoljenima značaj dešavanja sa ovih prostora i značaj tekovina odbrambeno otadžbinskog rata - ističe Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Masovno stradanje Vozućana trajalo je od 10. do 24. septembra 1995. Uprkos svemu, ni ove godine nisu izostale provokacije Srba. Vozila su u koloni sa ratnim zastavama tzv. Armije BiH prošla kraj crkve u Stogu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: