Topli obrok i prevoz

Sindikati Željeznica Srpske odustali od tužbe

  • 25.06.2018. 19:20

Sindikati Željeznica Srpske odustali su od namjere da tuže preduzeće zbog neisplaćenih potraživanja.

Pred zakazani sastanak predstavnika osam sindikata i Uprave uplaćen je dio dugovanja za topli obrok i prevoz. Za sada dovoljno kažu sindikalci, da ne idu na sud.

„Informacija je da ide danas odnosno sutra isplata toplog obroka i dva prevoza tako da nam to odlaže do daljnjeg tužbu mi ćemo i dalje biti u pripravnosti po tom pitanju“, rekao je  Zlatko Marin, predsjednik sindikata STD.

Za sada ništa ni od povećanje plata. Sindikalci su pristali da sačekaju kraj godine i najavljena obećanja za kredit i smanjenje broja radnika. Procenat povećanja koji žele, nisu ni predložili, nakon što im je uprava predočila da iz redovnih prihoda to nije moguće. Zbog remonta zeničke željezare ne ispunjavaju plan poslovanja.

„Tako da ti prihodi nisu realni da bi se moglo ostvariti povećanje, nego čak ne ispunjavamo sada plan. Nadam se do kaja godine da će i rudnik i željezara proraditi punim kapacitetom.Bićemo sretni ako ostvarimo planske veličine za ovu godinu“, izjavio je  Dragan Savanović , generalni direktor ŽRS.

Pao je dogovor i da se iz tehničkih razloga rok za prijavljivanje za doborovoljno napuštanje firme  produži do kraja sedmice. Do sada su se  prijavila 104 radnika, a Željeznice trebaju 120 dobrovoljaca kako bi izbjegli proglašenje tehnološkog viška. Do kraja godine broj zaposlenih treba na svedu na 2500. Sada ih je 200 više, a do kraja godine u penziju će njih osamdeset.