Ministar zdravlja

Šeranić za ATV: Svi treba da se uključimo u akciju "S ljubavlju hrabrim srcima", to je veoma važno

  • Izvor: ATV
  • 20.12.2023. 08:36

Akcija „S ljubavlju hrabrim srcima“ i njen ovogodišnji cilj je veoma važna i treba svi da se uključimo u nju, kao što smo činili prethodnih godina, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gostujući u ATV jutru.

On je ovom prilikom zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je prihvatio da se akcija ove godine angažuje u ovom smjeru, odnosno za skupljanje novca za HLA tipizaciju u Republici Srpskoj.

„U okviru akcije skupljamo novce za HLA tipizaciju, aparat za HLA tipizaciju koji nam je osnovni aparat vezano za transplantaciju, prije svega pomoći će najmlađim, hematoonkološkim oboljenjima i mogućnosti upotpunjavanja i razvoja registra donatora matičnih ćelija. To su dvije stvari koje će se paralelno, na neki način, otvoriti i zatvoriti sa novcima koje ćemo svi zajedni skupiti kroz ovu akciju, i pomoće onima kojima su matične ćelije jedini način liječenja“, izjavio je Šeranić.

Naglasio je da Republika Srbija i Ministarstvo zdravlja Srbije pruža punu podršku u smislu ovog razvoja i oni će tehnički potpomoći da Republika Srpska stane na svoje noge, kada je ova tema u pitanju.

„Moram reći da je Vlada već uložila određena sredstva i pomogla Zavodu za transfuzijsku medicinu, da sa segmenta razvoja opreme, kapaciteta, edukacije ljudi već završi neki dio procesa, tako da nismo čekali samo ovu akciju, koja će nam značajno pomoći. Mislim da je to vrlo važno i treba svi da se uključimo kao što smo se solidarno uključivali i prethodnih godina“, izjavio je ministar za ATV.

HLA tipizacija je takozvano poklapanje genskih struktura davaoca i potencijalnog primaoca nekog organa, objasnio je. Da biste uopšte mogli da dođete u proces za transplantaciju, morate da uradite HLA tipizaciju, odnosno da vidite da li se vaš genski materijal poklapa sa potencijalnim genskim materijalom primaoca ili davaoca

„Pojedinim ljudima to predstavlja jedini način izliječenja, nema drugog načina. Sa ovim, mi razvijamo kapacitete u okviru samog registra i dijagnostike da možemo da građanima Republike Srpske ponudimo da to urade u Republici Srpskoj, kako bismo ih što prije i što kvalitetnije pripremili za potencijalnu transplantaciju“, izjavio je Šeranić. 

Opširnije o ovoj temi, ali i o ostalim aktivnostima Ministarstva zdravlja u godini na izmaku i planovima u narednoj, pogledajte u video prilogu.

Humanitarni broj 1411 je aktivan do 31. decembra. Pozivom na ovaj broj donirate jednu marku i tako pomažete da se skupe novčana sredstva za HLA tipizaciju u Republici Srpskoj i uspostavljanja registra donora matičnih ćelija.  Humanitarno veče "S ljubavlju hrabrim srcima" biće održano 28. decembra.

Pratite nas i putem Vibera