Projekat podrške prolazi bolje od očekivanog

Semberci zadovoljni kvalitetom mađarske mehanizacije

  • Izvor: ATV
  • 06.04.2024. 19:13

Drugi krug nabavke mehanizacije u okviru projekta podrške Vlade mađarske prolazi i bolje od očekivanog. Poljoprivrednici su već nakon prvog kruga shvatili da je riječ o ozbiljnom projektu.

"Prvi put smo aplicirali za traktor 2022., a sada smo za plug i atomizer za prskanje lješnika.70% nije malo za traktor ni za bilo koju mašinu", kaže Milomir Đurić, Šekovići.

"Uzeo sam jednu cisternu od 6 000 litara, eto ona mi je potrebna, pa kad sam se sabrao meni se čini da je povoljno", kaže Milko Dubajić, Amajlije.

Boško Radić aplicirao je za plug čija je vrijednost 60 000 KM, od čega će za nabavku izdvojiti 20 000 KM sopstvenih sredstava. Odzivom u ovom krugu je zadovoljan, kaže.

"U ovom krugu ima sigurno jedan broj poljoprivrednika koji nisu obnovili mehanizaciju sigurno 20 godina. Kažem vam da je to sigurno veliki korak i za državu i za same poljoprivredne proizvođače", kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Sela Semberije". 

Bespovratna sredstva za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje odobrena su za 1.141 poljoprivrednog proizvođača i prerađivača u Republici Srpskoj i Brčko distriktu, kažu u Fondaciji za održivi razvoj “Progresus”.

"Što se tiče potpisivanja ugovora vidimo da je veliki odziv i poljoprivrednici su zadovoljni i u prvom krugu su vidjeli da je ovo ozbiljna priča koja pomaže poljoprivredu i poljoprivrednike", kaže Vanja Savićević, zamjenik direktora Fondacije Progresus.

Zbog dobrog odziva i ozbiljnog pristupa u realizaciji projekta, poljoprivrednici se nadaju trećem krugu. Očekuju i što prije sredstva Ministarstva kako bi ih usmjerili na mehanizaciju, kažu u Udruženju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.