Lukavac

Sarafijanovići se iz inostranstva vratili u Stupare

  • Izvor: ATV
  • 15.07.2024. 19:21

Napustio je dobru zaradu, stalne papire i siguran posao u inostranstvu i vratio se na rodnu grudu. Materijalno nije moglo da zamijeni djedovinu, priča Nebojša Sarafijanović. U Stuparima, u opštini Lukavac, iako bez stalnog posla, uživa više od decenije.

"RVI znači ne mogu puno raditi. Imam traktor i bager. Supruga u Doboju bude sa djecom, svaki vikend su na selu“, kaže Nebojša Sarafijanović.

I češće bi dolazile samo da je ovdje malo više ljudi, priča Milica, jedna od tri Nebojšine kćerke.

 "Mislim da bih se mogla snaći ovdje i živjeti ovdje“, kaže Milica Sarafijanović.

A povratnika je u odnosu na predratni živalj tek deset odsto. Ovdje živi oko sedamdeset porodica, uglavnom penzionerskih.

"Uglavnom mlađi ljudi dolaze vikendom, ovi koji su po terenu inostranstvu pogotovo kad dođe ljeto održavaju domaćinstva, dolaze obilaze roditelje“, kaže povratnik Duško Đurić.

Poneki plastenik i nešto stoke izvor su prihoda. Škola je obnovljena ali pusta. Putevi nasušna potreba. Asfaltiran je kilometar u centru.

"Putna komunikacija u MZ Stupari je tako raširena imamo iz centra MZ 4 pravca 4 izlaza 2 prema Petrovu, 4 prema Lukavcu 5, međutim nijedan put nije povezan asfaltom“, kaže predsjednik MZ Stupari Dragan Đukanović.

Raseljeni širom svijeta uspjeli su da se organizuju i sagrade crkvu. Uskori se raduju krštenju . 

"Skoro se u selu ovdje rodilo dijete i ono će biti najradosniji vijesnik nove crkve, biće kršteno ovdje već je znamenovano“, kaže protojerej stavrofor Radoslav Milanović.

Crkva je posvećenim Svetim apostolima Petru i Pavlu. Građena je od 2008, a intenzivno protekle tri godine. Osim Stupara gravitiraju joj još tri povratnička sela, čije će mještane o praznicima okupljati crkveno zvono. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: