Spriječiti nastanak bolesti

Rak testisa - Redovnim pregledima preventivno djelovati

  • Izvor: ATV
  • 25.11.2023. 08:49

Bolovi u donjem dijelu leđa, za Vedrana Simonovića bili su prvi znakovi da nešto nije uredu. Nije oklijevao, odmah se javio stručnjacima i zakazao pregled. Kada je otišao na ljekarima, njegove sumnje su se obistinile.

Kada je otkrio da ima rak testisa prvobitno je nastupio šok i negiranje sa pitanjem "Zašto baš ja?". Međutim, znao je da mora brzo reagovati. Liječenje je trajalo tri mjeseca.

Samo pregledi i redovni odlasci doktoru su jako bitni u sprečavanju nastanka ili većih posljedica bolesti, ističe Vedran. Međutim, on do 32. godine, kada je i obolio, nije imao razvijenu svijest o značaju pregleda.

Danas je situacija drugačija, i apeluje na sve muškarce, da ne rade istu grešku koju je i on napravio. 

Udruženje "Superbrke" već 10 godina podižu svijest o značaju muškog zdravlja, prevenciji i samopregledu. Novembar je mjesec pun aktivnosti koje su osmislili da bi tabu teme konačno postale normalizovane.

Od 15. do 39. godine, period je u kom muškarci najčešće oboljevaju od raka testisa. Mnogi se jave doktoru tek onda kada je bolest već uznapredovala. Osjećaj sramote kod jačeg pola, glavni je razlog liječenja već nastalog problema, umjesto prevencije. 

"Superbrke" imaju i humanu notu. Sav novac koji pristigne u kase udruženja, u toku novembra i trajanja njihove kampanje biće proslijeđen za liječenje Milana Mitrića iz Šipova, koji je pacijent Klinike za onkologiju. Donacije biti prikupljane na nekoliko lokacija u Banjaluci, ali i u Prnjavoru i Kozarskoj Dubici.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: