Direktor agencije za bezbjednost saobraćaj

Radović: Prošle godine pogoršano stanje u saobraćaju

  • Izvor: ATV
  • 08.02.2024. 08:57

Milija Radović, zamjenik Direktora agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, rekao je za ATV da je prošle godine došlo do pogoršanja stanja bezbjednosti saobraćaja.

Poginulo je 109  osoba, dok je 2022. poginulo 100 osoba. Povećan je i broj saobraćajnih nezgoda, teško i lako povrijeđenih lica za nekih 6, 7 odsto, rekao je Radović.

On je rekao da su parametri što se tiče bezbjednosti saobraćaja u padu, te da je to razlog pogoršanja bezbjednosti u saobraćaju. Kao primjer je naveo korištenje bezbjednosnog pojasa. Naime, 2021. godine 81 odsto vozača i suvozača je koristilo bezbjednosni pojas, prošle godine to je svega 69,7 odsto.

„Zašto je to važno? Da su svi koristili bezbjednosni pojas, odgovorno tvrdim da bi bilo spašeno 10 života, ne bi bile smrtne posljedice već teške tjelesne povrede. Isto tako, imamo pad upotrebe dječijih auto sjedišta. Svega 19 odsto roditelja vozi djecu stariju od tri godine u auto sjedištima. Prije dvije godine je to bilo značajno veće“, rekao je Radović.

Povećan je broj onih koji koriste mobilne telefone. Savki minut naiđe vozilo u kojem vozač koristi mobilni telefon.

„Ono što je svakako najviše uticalo na negativnu statistiku jeste nepoštovanje brzine kretanja. Prošle godine smo imali oko 60 odsto vozača koji su vozili preko ograničenja. Prije dvije godine je bilo 55 odsto. To je naročito izraženo u naseljima. Zabrinjavajući je procenat onih koji prekoračuju brzinu za više 10 kilometara na čas“, istakao je Radović gostujući u ATV jutru.

Prema podacima za prošlu godinu došlo je do smanjenja broja vozača koji voze pod dejstvom alkohola, iako to treba dobro analizirati, odnosno vidjeti da li su to stvarni podaci. Alkohol je i dalje veliki problem, dodao je Radović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: