UKC

Prvi put urađena složena operacija rekontrukcije defekta kože

  • Izvor: ATV
  • 21.08.2024. 12:24

Hirurški tim Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju prvi put je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci uradio složeni operativni zahvat rekonstrukcije defekta kože nakon mutilantne traume šake.

Iz UKC-a su saopštili da je riječ o veoma složenom zahvatu jer je, osim teorijskog znanja, potrebno mnogo manuelne vještine hirurga.

- Pacijent G.Đ. (49) zadobio je povredu lijeve šake prilikom rada sa brusilicom, pri čemu su mu oštećene ekstenzorne tetive, te je došlo do nekroze kože dorzuma šake sa posljedičnim defektom kože i eksponiranim koštano tetivnim strukturama. S obzirom na težinu povrede, postojala je velika mogućnost da pacijent izgubi funkcionalnost ruke - dodaje se u saopštenju.

Defekt kože je rekonstruisan mikrohirurškom tehnikom perforatorskim režnjem zadnje podlaktice, a operativni zahvat, koji je trajao tri sata, protekao je bez komplikacija i kako je planirano.

Tim su činili glavni hirurg operater specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije Goran Vukadinović, asistenti specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije Miljan Petković i specijalizant plastično-rekonstruktivne hirurgije Luka Rajkovača, te specijalista anesteziologije sa reanimacijom Ivana Popović.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:05 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)