Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite

Preduzeti mjere zaštite zbog vrućina

  • Izvor: ATV
  • 18.06.2024. 14:03

S obzirom na visoke temperature vazduha, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjetilo je građane na mjere predostrožnosti i zaštite koje bi trebalo preduzeti tokom perioda vrućina.

Visoke temperature vazduha mogu uticati na većinu populacije, zbog čega se građanima preporučuje da što je manje moguće vremena provode na otvorenom, na direktnom suncu, a posebno u najtoplijem periodu dana od 10.00 do 17.00 časova. Takođe, savjetuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se dodake da se preporuke posebno odnose na trudnice, starije osobe i osobe koje imaju hronična oboljenja, a kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem. U slučaju pojave težih tegoba, obavezno se treba javiti ljekaru.

Prilikom izlaska na otvoreno, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svijetle i lagane odjeće od prirodnih materijala, te kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske posebno apeluje na roditelje da, u ovom periodu, zaštite djecu tokom njihovog boravka napolju, odnosno da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visokih temperatura, a posebno da obrate pažnju na opasnost od ostavljanja djece u parkiranim vozilima, čak i na kratko.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: