SPC

Pravoslavni vjernici proslavljaju Svetog mučenika Jakinta: Ovu molitvu danas treba izgovoriti

  • Izvor: Kurir
  • 16.07.2024. 07:27

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom mučeniku Jakintu.

Jednom kada car Trajan sa svima dvorjanima svečano prinošaše žrtve idolima, Jakint izostade od ove skverne svečanosti. Zato bi optužen i pred cara na sud izveden. Car ga savjetovaše, da se odrekne Hrista i prinese žrtve idolima.

Ali Jakint osta tvrd kao dijamant, i reče caru: „Ja sam hrišćanin, Hrista poštujem, Njemu se klanjam, i Njemu prinosim na žrtvu živu sebe samog”.

Po naredbi carevoj ništa mu ne davahu za jelo osim idolskih žrtvoprinosa. No Jakint to ne htije jesti, i poslije 8 dana umre u tamnici.

I vidješe tamničari dva svjetla angela u tamnici: jedan pokrivaše tijelo mučenikovo svojom svijetlom odjećom, a drugi polagaše divan vijenac na glavu njegovu. I sva tamnica beše svijetla i mirisna. Česno postrada mladi Jakint i vječnom slavom uvjenča se 108 god.

Tropar (glas 4):

Mučenik Tvoj Gospode, Jakint, u stradanju svome je primio nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.