SPC

Pravoslavni vjernici proslavljaju Svetog Andreja: Od rođenja bio nijem ali je poslije pričešća progovorio

  • Izvor: Magazin novosti
  • 17.07.2024. 07:07

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog Andreja, arhiepiskopa Kritskog.

On je od rođenja bio nijem, a kada su ga roditelji odveli u crkvu i pričestili, progovorio je.

Srpska pravoslavna crkva smatra da je upravo to sila božanskog pričešća. Kada je imao 14 godina otišao je Jerusalim. Svojim razumom i podvigom, nadmašio je mnoge starije monahe i bio primjer mnogima.

Zbog toga ga je patrijarh uzeo sebi za pismovoditelja. Pošto patrijarh nije mogao da ide na sabor koji se održavao u Carigradu, on je otišao umjesto njega. Tamo je pokazao svoju sjajnu darovitost, rječitost, revnost prema vjeri i neobičnu razboritost.

Pomogavši da se vjera pravoslavna učvrsti, Andrej se vratio u Jerusalim na svoju dužnost. Kasnije je izabran i postavljen za arhiepiskopa ostrva Krita. Kao arhijerej bio je omiljen u narodu, a svojim molitvama činio je čuda. Napisao je poučne knjige, pjesme i kanone, od kojih je najpoznatiji Veliki Kanon Bogorodice, koji se čita u četvrtak, u petoj nedjelji časnog posta.

Vraćajući se jednom iz Carigrada predosjetio je svoju smrt, i tako je i bilo. Kada je lađa plovila blizu ostrva Mitilene, umro je.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.