Stradali u katastrofalnim poplavama i odronima

U utorak sahrana žrtvama poplava u Donjoj Jablanici

  • Izvor: n1info.ba
  • 13.10.2024. 19:38

U utorak, 15. oktobra ove godine biće održana sahrana svim žrtvama u Jablanici, tačnije, mještanima naselja Donja Jablanica i Zlate koji su svoje živote izgubili u katastrofalnim poplavama koje su prije nekoliko dana pogodile ovo i još nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini.

Obred će biti održan u gradskom haremu “Jasen” u 14:00 sati, za 18 osoba koje su život izgubile na području Jablanice dok se za jednom osobom i dalje traga.

Kako je rečeno za N1, nakon obreda porodice žrtava će moći odlučiti gdje će ukopati svoje najmilije.

Rekli su i to da je većina njih izrazila želju da stradalim članovima porodice, prijatelja i komšija posljednji počinak bude u Donjoj Jablanici.

Podsjećanja radi, Donja Jablanica i selo Zlate su u ovim katastrofalnim poplavama pretrpjele najveće posljedice i kada je riječ o materijalnim oštećenjima, a i što je najgore, u ljudskim gubicima.

Pronađena nova žrtva poplava

Pronađena nova žrtva poplava

Mještani i dalje u nevjerici i šoku pričaju o ovoj tragediji, a pogotovo oni koji su ostali bez jednog ili više člana porodice.

Potresla ih je, kako su rekli i smrt svakog komšije jer su se svi međusobno poznavali i disali kao jedno.

Bez krova nad glavom su gotovo svi ostali, a oni koji nisu sabiraju ogromne materijalne štete na svojim domovima koje će teško biti nadomjestiti.

Mnogi od njih se ne žele nikada više vratiti i živjeti u ovom mjestu, dok ima i onih koji opet sanjaju o tome da žive i privređuju na ovom području.

Iznad Donje Jablanice je bio i kamenolom koji je sada predmet istražnih organa, a zbog navoda mještana da nije imao koncesiju i da nije nadziran. On se uslijed bujičnih poplava i klizišta sručio doslovno na ovo naselje i napravio apokaliptične prizore.

Еvo kako izgleda Donja Jablanica sedam dana nakon razornih poplava

Еvo kako izgleda Donja Jablanica sedam dana nakon razornih poplava

Mnogi vjeruju da je taj kamenolom bio jedan od uzroka ovako velike razmjere katastrofe koja je pogodila Donju Jablanicu, selo Zlate, ali i okolna mjesta koja su i dalje odsječena i teško im se ili nikako ne može prići.

Volonteri su i dalje na terenu, štete se saniraju, ali rane i bol mještana još dugo neće.

Inače, osim Jablanice, poplave su pogodile i Konjic gdje je najviše stradalo Buturović Polje i na području ovog mjesta pronađene su četiri žrtve poplava. U Kiseljaku i Kreševu u Srednjobosanskom kantonu se zbrajaju materijalne štete dok su u Fojnici pored takvih posljedica, stradale i tri osobe.

Traga se za još dvije osobe – jednom u Jablanici i jednom u Konjicu. Ukupan broj stradalih od poplava za sada je 25.

Pratite nas i putem Vibera