Šetnja

Porodica je temelj društva

  • Izvor: ATV
  • 08.10.2023. 19:56

Svako dijete i svaka porodica su podjednako važni, a svima nama prodica treba biti prioritet - glavna je to poruka "Porodične šetnje". To najbolje znaju u "Udruženju 4+" koje je organizovalo šetnju od zgrade Vlade do Kastela.

"Porodice sa četvoro djece nisu nešto drugačije od ostalih porodica. Mislim da se ostale porodice i sa dvoje i sa jednim djetetom suočavaju sa sličnim problemima sa kojima se i mi suočlavamo. Nije to sad da mi tražimo nešto posebno za ans zato što imamo četvoro djece. Ja mogu reći u svoje, ali i ime svih majki, mi mso blagosloveni što imamo četvoro djece. Znači, nije to problem ne bi trebalo ni država da to posmatra kao problem", kaže Draženka Palić, majka četvoro djece.

Donošenje Zakona  o majci kojim bi se obezbijedila materijalna sigurnost svake majke, prioriet je u radu Udruženja 4+. Osim ovoga, roditelji imaju prijedloge šta poboljštai kako bi nam se rađalo više djece. 

"Prvo da se sjetimo ginekološko-akušerskih klčinika, da njih pomognemo, da ih što više osavremenimo vrtića naših, gdje naša djeca borave i nakon toga naravno i škola. Jer samim tim što stvorimo bolje uslove za našdu djecu samim tim će i oni biti kvalitetniji, biće im ljepši život ovdje", kaže Duško Kuzmanović, otac četvoro djece.

"Mi se zalažemo da svaka majka ima ta primanja, ne samo nezapsoelne majka, pa nek se potrude i ostale majke neka dođu do zapsolenja. Primanja bi trebalo da budu minimum 300 KM po dijetetu, minimum", kaže Jovan Radovanović, udruženje četiri plus Banjaluka.

Svoj doprinos podršci porodicama i natalitetu u Srpskoj daje i grad Banja Luka. 

"Banjaluka, Bogu hvala, za svako rođeno dijete daje 500 KM, ako ej to višečlana prodica sa troje djece  1000 KM, četvrtod ijete 2000 KM, sufinansiranje privatnih vrtića, Banja Luka daje bespaltne knjige, Banja Luka daje besplatne građevisnke dozvole da ove naše divne poridcie imaju svoje domove", kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Treći put su porodice šetale kako bi se ukazalo na važnost porodice i činjenicu da je ona temelj društva. Simbolično, ova manifestacija se dešava tokom "Nedjelje djeteta".

Pratite nas i putem Vibera