Banjaluka

Počinje reforma penzijskog sistema: Kakve promjene je Fond PIO predložio

  • Izvor: Glas Srpske
  • 23.08.2024. 07:36

Zbog starenja stanovništva i odlaska mladih i radno sposobnih penzijski sistem Republike Srpske dugoročno je ugrožen, a budžetski sistem preopterećen, zbog čega nadležni nakon više od deceniju spremaju novu reformu u ovoj oblasti.

U dokumentu koji se odnosi na okvirni budžet Republike Srpske za idući trogodišnji period navedeno je da je reforma penzijskog sistema, koja je sprovedena 2011. godine, dala značajne rezultate u pogledu održivosti penzijskog sistema, u srednjem roku.

"Međutim, zbog demografskih kretanja biće neophodno u narednom periodu veoma pažljivo pratiti parametre penzijskog sistema, posebno u segmentu adekvatnosti penzija, kako bi se moglo pravovremeno reagovati na negativne demografske ili ekonomske trendove", navedeno je u dokumentu Vlade. 

Hoće li se WADA umiješati u slučaj Sinerovog dopinga

Hoće li se WADA umiješati u slučaj Sinerovog dopinga

Dodaju i da zbog starenja stanovništva i odlaska mladih i radno sposobnih imamo manji broj uplatilaca doprinosa, te da je dugoročno penzijski sistem ugrožen, a budžetski sistem preopterećen. U nadležnom Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske (Fond PIO) navode da je reforma penzijskog sistema u nadležnosti Vlade i resornog Ministarstva za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske.

"Mi smo samo servis i dostavljamo ključne podatke i parametre koje imamo u našim matičnim evidencijama, kako osiguranika, tako i korisnika prava. Imali smo do sada pet, šest izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je u primjeni od početka 2012. godine. Te izmjene nisu uopšte bile značajne i odnosile su se na usklađivanje nadležnog zakona sa izmjenama drugih akata", kazao je “Glasu Srpske” direktor Fonda PIO Mladen Milić. 

Međutim, na adresu Vlade proslijedili su prijedlog izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske.

"Te izmjene se ne odnose na produženje uslova za ostvarivanje prava na penziju, odnosno u pogledu godina života, ali se odnose na neke druge stvari koje su već prevaziđene u postojećem zakonu u odnosu na sve ono što se izdešavalo u prethodnih 12 godina, od kada je zakon u primjeni", kazao je Milić. 

Lažirao smrt kako bi izbjegao plaćanje alimentacije

Lažirao smrt kako bi izbjegao plaćanje alimentacije

Izmjene ključnog zakona, navodi on, Narodna skupština Republika Srpska trebalo bi da, prema svom planu rada, razmatra u toku ove godine. 

Fond PIO predložio je oko 20 izmjena postojećeg zakonskog rješenja. 

"Predložili smo da osiguranik više ne mora da bude van osiguranja u trenutku podnošenja zahtjeva za penziju. Jedan od prijedloga je i da se dozvoli da korisnici prava na porodičnu penziju mogu da rade. Zašto jedan student koji prima penziju za preminulog oca ili majku ne može da zasnuje privremeni radni odnos dok traju ferije? To se trenutno ne može jer njemu se, ako počne da radi, odmah obustavlja isplata penzije. Ista situacija je i sa srednjoškolcima pa i suprugama čiji su muževi preminuli, a koje angažuju agencije za čišćenje zgrada", navodi Milić i dodaje da ima i mnogo drugih izmjena, ali da je na nadležnom ministarstvu da se o njima izjasni. 

Fond PIO sprovodi i analize sa Svjetskom bankom koje bi trebalo da budu gotove u posljednjem kvartalu ove godine.

"Na osnovu sadašnje polne, starosne, obrazovne strukture, ali i stope nataliteta i mortaliteta, projektovaćemo koliki će biti broj osiguranika 2050. godine", zaključio je Milić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)