3.718 metara

Planinari iz Glasinca osvojili najviši vrh Španije

  • Izvor: SRNA
  • 14.01.2024. 12:34

Članovi Planinarskog društva "Glasinac" sa Sokoca Milica Bajagić i Novica Koroman sa grupom planinara iz Republike Srpske, Srbije i Federacije BiH /FBiH/ osvojili su najviši vrh Španije Еl Teide koji se nalazi na 3.718 metara nadmorske visine, rekli su Srni u ovom društvu.

Sekretar Planinarskog društva "Glasinac" Vera Mijatović rekla je da je grupa planinara juče pješačila oko 24 kilometra i savladala visinsku razliku od 1.300 metara, uz temperaturu blizu nula stepeni Celzijusovih i udare vjetra do 120 kilometara na čas. 

U Planinarskom društvu "Glasinac" izrazili su zadovoljstvo što su njihovi članovi učestovali u ovom planinarskom pohodu i zahvalili organizatoru akcije Novici Koromanu, koji je bio i vodič uspona. 

Grupu planinara i rekreativaca činili su članovi planinarskih duštava "Glasinac", "Javor - Sunčana planina" sa Han Pijeska, "Trebević" iz Istočnog Sarajeva, "Treskavica" iz Trnova, "Javorina" sa Pala, "Krug" iz Beograda, "Magleš" iz Valjeva, "Ljukten" iz Trstenika i "Vedro" iz Zenice. 

Еl Teide se nalazi na Tenerifima, arhipelagu Kanarskih ostrva. To je najviša tačka na kopnu u centralnom Atlantskom okeanu i treći najviši vulkan mjereno od dna okeanske kore. 

Smatra se jednom od najvećih atrakcija u Španiji i nalazi se u Nacionalnom parku Teide, koji je UNЕSKO proglasio svjetskom baštinom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Serija: Red Rok (R) (12+)

    ''Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica